eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Új eljárásra utasított az ítélőtábla a kémügyben

Megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet a Fővárosi Ítélőtábla a Szilvásy György volt titokminiszter, a Nemzetbiztonsági Hivatal két korábbi vezetője, valamint egy magánszemély ügyében kémkedés vádjával folyó büntetőperben pénteken kihirdetett másodfokú végzésével.

A tábla rendelkezése szerint a megismételt elsőfokú eljárást a Kaposvári Törvényszéken kell majd lefolytatni. Az államtitkokat is tartalmazó ügyben az eljárás zárt ajtók mögött folyt, csupán a döntés rendelkező része nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították.

A Debreceni Törvényszék katonai tanácsa 2013. július 5-én kihirdetett ítéletében Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat, aki 2004 és 2007 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapott. Laborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat, aki 2007 és 2009 között volt a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette. P. László harmadrendű vádlottat, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék. 

Az ügyész és a védők fellebbeztek az elsőfokú döntés ellen.

Az eljárás során Galambos Lajos és P. László kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban, majd hozzávetőleg egy évet házi őrizetben.

Pénteken, a tábla másodfokú, javarészt nem nyilvános határozathirdetése után Sebes Péter ügyvéd, Szilvásy György védője újságírók érdeklődésére az ügyről annyit mondott: a tábla a védői indokokkal egyezően eljárási okokból helyezte hatályon kívül az elsőfokú döntést. A tábla álláspontja szerint az elsőfokú bíróság olyan eljárási hibákat vétett, melyek másodfokon már nem orvosolhatóak.

A védő hozzátette, hogy az eljárási szabálysértések többek között a jegyzőkönyvezéshez, a tárgyalásokról készült jegyzőkönyvek, illetve hanganyag összhangjához kapcsolódnak.

Szilvásy György újságírók érdeklődésére elmondta: az elsőfokú, elmarasztaló ítélet után már úgy nyilatkozott, hogy bizonyítékok nélkül ítélték el. A másodfokú ítélet most alátámasztja, hogy törvénytelenül ítélték el és ezt a megismételt eljárásban bizonyítani is tudja. Bár a büntető eljárásban nem a vádlott feladata, hogy bizonyítson - tette hozzá.

Csiha Gábor ügyész, az ügyben másodfokon eljáró Fellebbviteli Főügyészség szóvivője az MTI-nek elmondta: a vádhatóság szakmai meggyőződése szerint az elsőfokú eljárás hibái az ügy lényegét nem érintő, másodfokon korrigálható szabálysértések voltak, tehát a tábla érdemi öntéssel zárhatta volna le az eljárást másodfokon. Miután azonban az elsőfokú eljárás megismétlésére utasított a másodfokú bíróság, jelentős időmúlással kell számolni az ügyben.

Az MTI érdeklődésére az ügyben eljáró jogászok egybehangzóan úgy vélekedtek, hogy a jogerős ítéletig még évek telhetnek el.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×