eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Lehel úti robbantás: beazonosítható a motor

Pontosan meg lehet határozni azt a motort, amellyel a feltételezett elkövető megjelent hétfő hajnalban a Lehel úti bankfióknál - mondta az InfoRádiónak a Totalcar újságírója. Zách Dániel szerint a rendőrség által keresett enduro-jellegű motorkerékpár alkalmas bűncselekmény elkövetéséhez, mert bármilyen terepen könnyű vele elmenekülni.

Az enduro és a crossmotor között az a különbség, hogy az enduronak vannak lámpái és más KRESZ-tartozékai, míg a crossmotoron ott, ahol az enduron az első lámpa található, rajtszámtábla helyezkedik el. A crossmotorokat ugyanis kizárólag zárt pályás versenyekhez használják, az enduro pedig alkalmas lehet közúti közlekedésre, bár a Lehel útinak nem volt rendszámtáblája - ismertette a szakújságíró.

Hozzátette: az enduro nagymotornak számít, vagyis nem segédmotor-kerékpárnak.

"Nem meglepő, hogy ilyen kategóriájú motort választott a robbantó, ugyanis nagyon sok, elvileg rendszámköteles, de valójában nem forgalomba helyezett, vagyis illegálisan közlekedő enduro van Magyarországon" - mutatott rá Zách Dániel.

Úgy vélte: ha valaki bűncselekmény elkövetéséhez keres motort, annak ideális lehet egy enduro. Ezt - ha nincs rendszáma - nem lehet könnyen azonosítani, ugyanakkor nagyon sokoldalú, jól lehet vele menekülni.

Az enduro jól gyorsul, a végsebessége viszonylag nem nagy, de városi környezetben nem is ez a lényeg, hanem az, hogy akár úttalan utakon, ösvényeken is használható, s ezzel szükség esetén az elkövető egérutat is tud nyerni. Képes vele lépcsőzni fel-és lefelé is, át tud haladni például az Északi vasúti összekötő hídon, ahová semmivel nem tud utána menni a rendőrség - részletezte a szakújságíró.

A rendőrség által közzétett felvételeken látható motornak szerinte vannak olyan műszaki megoldásai, amelyekből kiindulva szűkíthető a lehetséges típusok köre.

Elképzeléseim szerint ez egy 90-es években készült, kétütemű, 125 vagy maximum 250 köbcentis japán gyártmányú motorról van szó - mondta Zách Dániel.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×