eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Robbanásszerű ügyszámemelkedést várnak a bíróságok uzsoraügyben

Robbanásszerű ügyszámemelkedést várnak az uzsora jellegű bűncselekményekkel leginkább érintett megyék bíróságai, mert egyre több ügyben születik vádemelés és zajlik rendőrségi nyomozás - derül ki az MTI által megkérdezett megyei bíróságok szóvivőinek tájékoztatásból.

Az uzsora-bűncselekmény 2009. március 1-jétől került be ismét a Büntető törvénykönyvbe, mint önálló tényállás. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatása szerint már több mint száz ügyben folytatnak eljárást uzsorások ellen, ami főleg annak köszönhető, hogy e bűncselekmény-kategória nagy nyilvánosságot kapott az utóbbi időben a médiában, és az áldozatokra is nagyobb figyelmet fordít a közvélemény.

Az ORFK közlése szerint míg 2009-ben mindössze 8 esetet fejeztek be, addig 2010-ben már 113 esetben zárult eljárás uzsora-bűncselekményben.

Az idén július végéig 14 esetet regisztráltak, míg 2010. ugyanezen időszakában már 33-at. A csökkenés a rendőrség szerint a hatékony felderítő, megelőző, és áldozatvédelmi tevékenységének is köszönhető, de megjegyezték, hogy az ilyen ügyekben rendkívül nagy a látencia, és a nyomozás eredményességét nagyban megnehezíti a visszavont feljelentés, a kevés bizonyíték. Ugyanakkor még több mint száz, lezáratlan nyomozást folytatnak a rendőrök, főként az ország északi megyéiben.

A bíróságok jövő évtől robbanásszerű ügyszámemelkedést várnak az uzsora-bűncselekményekben. Bár a bűncselekmény önálló kategória, sokszor több tucatnyi egyéb, sokszor súlyosabb vádakkal halmozódva kerülnek az ügyek a bírói tanács elé - hívta fel a figyelmet Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője.

Véleménye szerint mivel a rendőrség kezdeményezésére egyre több uzsorával gyanúsított ember került bírói döntéssel előzetes letartóztatásba, több áldozat is feljelentést mer majd tenni, és a hamis vád és tanúzásnak következményeinek figyelembe vételével a bírósági szakban sem változtatják meg vallomásukat.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott: a zsarolás, testi sértés, emberölési kísérlet, vagy egyéb más, súlyosabb bűncselekményekkel is társuló cselekedetek miatt egyelőre külön nem tudják kiszűrni csak az uzsoraügyeket, de az adatok szerint a megyében egyetlen ilyen jellegű ügyet tárgyalnak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében múlt évtől 11 olyan ügy indult, melynek uzsora bűncselekmény bűntette a tárgya. Gyulai Gábor, a megyei bíróság elnöke az MTI érdeklődésére azt közölte: a Nyíregyházi Városi Bíróságon két ügyet tárgyaltak, az egyikben 2011. november 28-án tartják az első tárgyalást, míg a másikban a vádlottat a bíróság 10 hónap börtönbüntetésre és 1 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte nem jogerősen.

Mátészalkán egy vádlottat 5 hónap börtönbüntetésre ítéltek 2 év próbaidőre felfüggesztve, míg egy ügyben 2012. január 10-én tartják az első tárgyalást, két másik pedig kitűzésre vár.

A Kisvárdai Városi Bíróság nem jogerős ítéletével a vádlott bűnösségét megállapította és őt 3 év próbaidőre felfüggesztett 10 hónapi szabadságvesztésre, valamint 40 napi tétel (egy napi tétel összege 2500 forint), összesen 100 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, továbbá 46 ezer forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el.

A Fehérgyarmati Városi Bíróságon zajlott egyetlen ügyben súlyosabb ítélet született: a nem jogerős határozatban az első és másodrendű vádlottakat 300 napi tétel pénzbüntetésre ítélték, de az egy napi tételt a bíró mindössze 200 forintban állapította meg. A másodfokú tárgyalás még kitűzés alatt áll. A Vásárosnaményi Városi Bíróságon október 24-én és 27-én tartják az első tárgyalást.

A Nyírbátori Városi Bíróságon két tárgyalás zajlik jelenleg. Az egyik ügy érintettje pedig a piricsei cigány önkormányzat volt elnöke és felesége.

Baranya megyében július közepén többrendbeli zsarolás, jogosulatlan pénzügyi tevékenység és önbíráskodás miatt két vádlottat ítéltek el: Sztojka Sándort 8 év börtönbüntetésre, 2 millió forint pénzmellékbüntetésre, Gojkovics Tamást 9 év fegyházbüntetésre, s másfél millió forint mellékbüntetésre ítélték, és elkobozták a tőlük lefoglalt, forgótőkéül használt több millió forint készpénzt. A két férfi több tucat, nehéz anyagi körülmények között élő, a bankoknál hitelképtelen embernek adott kölcsönt heti 40-50 százalékos kamatra Mohács környékén.

A megyei bíróságok szóvivői az MTI-nek nyilatkozva megjegyezték: a bíróság elé került uzsoraügyekben nem ritka, hogy 15-20 bűncselekmény kategóriában emel vádat az ügyészség.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 16:40
×
×
×
×