eur:
394.46
usd:
370.24
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

12 ezer eurós kártérítés a rendőrgyilkosnak

Elmarasztalta Magyarországot csütörtökön az Emberi Jogok Európai Bírósága, mert a börtönben megalázó bánásmódban volt része a rendőrgyilkosságért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélt, elfogásakor a tűzharcban megsebesült és megbénult, száz százalékban rokkant Engel Zoltánnak. A strasbourgi székhelyű bírói testület 12 ezer euró erkölcsi kártérítést, valamint a peres eljárással kapcsolatban felmerült költségek fedezésére 3800 euró ítélt meg Engel javára.

A többszörösen büntetett előéletű férfi 2003. május 13-án hajnalban egy fővárosi villa kirablására készült, de a rendőrök leleplezték. Engel Zoltán előbb megadást színlelt, majd a nála lévő hangtompítós pisztolyával hirtelen lőni kezdett két rendőrre.

Egyiküket ekkor halálos lövés érte. A tűzharcban Engel Zoltán is súlyosan megsebesült, s azóta tolószékben van. Bénulása következtében inkontinencia is fellépett nála, pelenkát kell használnia.

A szegedi börtönben cellatársai részéről sok zaklatásnak volt kitéve. Nem tudott részt venni az egészséges rabok számára kötelező fizikai tevékenységekben, ugyanakkor a mosdáshoz, szükségletei elvégzéséhez - a fegyőrök segítségnyújtásának hiányában - cellatársainak a közreműködésére volt utalva. Nem adtak neki megfelelő fürdőszéket, ehelyett egy gyorsan elkorhadó fa vécéülőkét kapott, ami a 110 kilós ember alatt eltörött.

Miután különösen veszélyes rabnak minősítették, autóban szállítás közben is meg volt bilincselve, és biztonsági öv hiányában csak úgy tudta biztonságosan tartani magát, hogy a fejét szorosan a jármű rázkódó ajtajához szorította. Amikor kivették a szállító autóból, a fegyőrök nem egyszer övénél fogva vonszolták őt magukkal.

Az Engel által felpanaszolt bánásmód 2005-2006-ra vonatkozik, az elítéltet később egy másik börtönbe, kifejezetten mozgássérült elítéltek elhelyezésére alkalmas cellába szállították.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×