eur:
392.94
usd:
365.59
bux:
66607.53
2024. április 26. péntek Ervin

Kispest a bűnözés fellegvára

Veszélyesebb Budapest belvárosa, mint a peremkerületi részek - ez derült ki a szaktárca által elkészített bűntérképből, amelyen látszik, hol, mennyi bűncselekményt követettek el tavaly a fővárosban. A minisztérium statisztikai és elemző osztályának vezetője szerint a rendőrök és térfigyelő kamerák nem riasztják el feltétlenül a bűnözőket.

Lényegesen több volt a dolguk 2009-ben a rendőröknek Budapest belső kerületeiben, míg a kertvárosi, illetve a budai részek szinte veszélytelenek.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium most elkészült bűntérképe szerint tavaly az V. kerületben több mint 30 ezer bűncselekményt regisztráltak, ezzel szemben például a XVI. kerületben csupán két és fél ezret.

A felmérés azt mutatja, hogy a bűnözés fellegvára Kispest, ahol százezer lakosra csaknem négyezer bűnöző jut, míg a II. kerületben csupán 417, de ez a szám a XXII. kerületben sem éri el a háromezret. Igencsak rossz a helyzet a XIII. kerületben, ahol 100 ezer ott lakóra több mint 12 ezer bűncselekmény jutott egy év alatt. Az e téren hírhedtté vált Józsefvárosban sem jobb a helyzet: itt százezer lakosra több mint 13 ezer bűncselekményt és 1811 bűnözőt jelez a tavalyi statisztika.

Budapest sajátos bűnözési helyzetének oka az, hogy itt van az ország igazgatási- és turisztikai központja is - mondta az InfoRádiónak Ligeti Miklós, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium statisztikai és elemző osztályának vezetője. Emellett nagyon sok pénzintézet székhelye szintén a fővárosban található - tette hozzá a szakember. Így számos vagyon elleni bűncselekmény sértettje szükségképpen fővárosi, tehát az eset is az itteni statisztikát bővíti.

Ligeti Miklós szerint statisztikák alapján nehéz megmondani, hogy egy-egy kerület miért tisztább, mint a másik. Ez sokszor azon múlik, hogy az elkövető hol van bejelentve.

Nem állapítható meg szoros összefüggés a rendőri jelenlét, illetve a térfigyelő kamerák és a bűnözés gyakorisága között sem - jelentette ki az osztályvezető. Budapest egyes kerületei akár közép-európai összehasonlításban is a fertőzöttebb területek közé tartoznak. Ezek szaknyelven szólva bűnbefogadó területek.

Itt jelenik meg például a sok turista, akiknél inkább együtt jár az eltulajdonítható vagyon, mint a város más részein - fejtette ki Ligeti Miklós.

Hanganyag: Szépvölgyi István

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×