eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Házi őrizetben maradhat a mohácsi rajztanár

Házi őrizetben maradhat a szemérem elleni erőszakkal vádolt mohácsi rajztanár, a Baranya Megyei Bíróság ugyanis helybenhagyta a Mohácsi Városi Bíróság döntését.

Hajdú István, a megyei bíróság szóvivője kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a házi őrizet az elsőfokú határozat kihirdetéséig tart, és azt jelenti, hogy a vádlottnak a lakcímén kell tartózkodnia, ottlétét a rendőrség naponta többször ellenőrzi.

A pedagógus házi őrizetét, egyben előzetes letartóztatásának megszűntetését január 21-én rendelte el a városi bíróság, döntését a vádlott egészségi állapotával és az eljárás elhúzódásával indokolta.

Az ügyészség a tanárt tizenötrendbeli szemérem elleni erőszakkal, megrontással, továbbá - a lefoglalt számítógépén talált illegális szoftverek miatt - szerzői jogok megsértésével vádolja. A per a kiskorú sértettek védelme érdekében zárt ajtók mögött folyik. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki a rajztanárt, akár tizenöt év szabadságvesztéssel is sújthatja.

Garamvári Gábor, Mohács rendőrkapitánya korábban az MTI-nek elmondta, hogy a gyanú szerint a rajztanár tizenkét év alatti és felügyeletére bízott gyerekek sérelmére követte el tettét. Nemi vágyát kielégítve évek óta fajtalankodott a diákokkal az iskolai tanteremben, rajzszakköri foglalkozások alatt. Erre az adott alkalmat, hogy bizonyos foglalkozásokon csak egy-két gyermek vett részt. A pedagógus nem közösült a diákokkal, de hogy mit is tett pontosan, a rendőrkapitány "a sértettek kímélete okán, erkölcsi okokból" nem kívánta részletezni.

A rendőrség az ügyben egy hatéves kislány édesanyjának bejelentésére indított nyomozást 2008 decemberében. Az asszony vizelési problémákkal vitte orvoshoz gyermekét, s kiderült, a gond nem testi, hanem lelki eredetű. Az anya elbeszélgetett a kislánnyal, ennek során derült ki, mi történt vele az általános iskolában.

A gyermeket igazságügyi gyermekpszichológus is megvizsgálta és úgy vélte: a kislány által elmondottak életszerűek. Később hasonló következtetésre jutott egy másik sértett beszámolójából is. Így a férfit alapos gyanúval tavaly februárban őrizetbe vették az iskolában, majd a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.

A rendőrök a nyomozás során több száz embert hallgattak meg. Ahogy a nyomozással haladtak, úgy derült fény a bűncselekmény-sorozat egyre több részletére, és nőtt a sértettek köre is. A gyerekeket igazságügyi pszichológus, a bíróság által kirendelt nyomozási bíró és ügyész felügyeletével hallgatták ki. Olyan diákokról is kiderült, hogy az erőszak áldozataivá váltak, akiknek szülei az ügy kirobbanását követően még a tanár mellett demonstráltak Mohács főterén, kérve szabadon bocsátását.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×