eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Galambos Lajos, a Lagzi Lajcsi néven ismert zenész távozik a székesfehérvári büntetés-végrehajtási intézetből 2016. január 24-én, miután a bíróság az ügyészi indítványt elutasítva nem hosszabbította meg a gyanúsított előzetes letartóztatását.
Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Galambos Lajos hetek óta tudhatta, hogy nem megy börtönbe, sőt, megúszhatja az egészet

Évekig megúszhatja Galambos Lajos, hogy börtönbe kelljen mennie. Egy büntetőjogi ügyvéd adott eligazítást az ügyében.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk Galambos Lajosnak február 15-én kellett volna megkezdenie börtönbüntetését. Áramlopási ügyében még 2022-ben hoztak jogerős ítéletet. A bevonulás azonban elmaradt.

A Blikk úgy tudja, hogy ügyvédei már hetekkel ezelőtt kérelmezték a bevonulás elhalasztását. A lapnak pedig dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvéd vázolta a jogi helyzetet. A hosszabb írásból a leglényegesebbeket emeltük ki.

A törvény szerint halasztás legfeljebb két évnyi szabadságvesztés büntetés esetében engedélyezhető, maximum 3 hónapnyi időtartamra. A szabály alól azonban vannak kivételek. Ilyen például, ha az elítélt olyan betegségben szenved, amely közvetlen életveszélyt okoz. Az elmúlt évek során a sajtó sokat írt arról, hogy Galambos Lajos ilyen jellegű szívbetegségben szenved, tehát valószínűleg alappal hivatkozhat szívbetegségére a halasztás iránti kérelmében.

Erről egy büntetés-végrehajtási bíró dönt majd.

Léteznek olyan szívbetegségek, amelyek nemcsak közvetlen életveszéllyel járnak, hanem gyógyíthatatlanok is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a páciens élete végéig kezelésre szorul, hanem azt is, hogy a közvetlen életveszély sem szűnik meg soha. Reális tehát annak lehetősége, hogy a gyógyíthatatlan szívbeteg elítélt végleg megússza a börtönt.

Könnyen lehet persze, hogy a Bv. Egészségügyi Központ úgy nyilatkozik, hogy vállalja a gyógyíthatatlan, életveszélyben levő elítélt folyamatos gondozását, a bíró ennek alapján pedig úgy dönt, hogy a súlyos szívbetegnek mégis börtönbe kell vonulnia.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×