INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

kutya

videótelefon

kutatás

A kutyák végre videótelefonon is fel tudják hívni gazdáikat

A kutyák végre videótelefonon is fel tudják hívni gazdáikat

Infostart

Az otthon unatkozó kutyák életében új lehetőségek nyílnak meg egy labdába épített eszköz segítségével.

A kutyatulajdonosok jól tudják, milyen szofisztikált módon tudnak az állatok kommunikálni a különböző jelentésű morgások és ugatások segítségével. Kommunikációs palettájuk most a videóhívás lehetőségével bővülhet a DogPhone-nak köszönhetően.

Az eszköz puha labdában rejtőzik, melyet mozgatva a készülék videóhívást indít és telefoncsörgés hangját bocsátja ki, írja a The Guardian.

A kutya is hívhatja a gazdát

A hívott gazdi eldöntheti, hogy fogadja-e a hívást, és ha igen, akkor milyen hosszan beszélget az állattal. Sőt, szerencsére ha neki hiányzik az eb, akkor ő is megcsörgetheti:

a teljes demokrácia jegyében a kutyának is fel kell vennie a labdát ahhoz, hogy az összeköttetés létrejöjjön.

"A technológia lehetővé teszi, hogy megmérjük háziállataink napi lépésszámát vagy felhívjuk őket, esetleg a távolból adjuk a kutyánknak az ételt, de a kutyánknak eddig nem igazán volt választási lehetősége" - tárta a nyilvánosság elé Ilyena Hirskyj-Douglas, a glasgow-i egyetem kutatója, az eszköz egyik fejlesztője azt, milyen elemi igény hívta életre az eszközt. Elmondása szerint ez csak egyetlen bizonyíték ara, hogy a kutyák is képesek a technológia használatára.

A jövőben szerinte a kutyák is tudják majd egymást hívni hasonló módszerrel.

Sok volt a véletlen hívás

A kutyatelefont alaposan tesztelték, hogy megtudják, milyen érzékenységgel működik a legoptimálisabban, ebben a vezető kutató kilenc éves Zack nevű labradorja is nagy segítséget nyújtott.

Kicsit árnyalja a képet, hogy a tesztperiódus szerint a kutya nem ugyanazzal a lelkesedéssel vetette bele magát az eszköz használatába, mint annak ötletgazdája. Hirskyj-Douglas naplót vezetett a hívásokról: egy bejegyzéséből kiderült, hogy felhívta őt, de valójában nem érdekelte a gazdi, inkább fekhelyén nézegette játékait. Egy másik alkalommal egy megbeszélés közepén hívta a kutatót, farokcsóválva sétálgatott körbe, aztán lefeküdt. Ezt a hívást a körülmények miatt gyorsan bontotta Hirskyj-Douglas.

A kutatók szerint a tesztperiódus ideje alatt napi nyolc órát egyedül töltő Zack legtöbb hívása véletlenül történt - bár azt is hozzáteszik, ez csak az emberi megfigyelés.

"Például, amikor a kutya a fenekével indított hívást, az lehetett szándékos, a kutya egyedi módja az interakció kiváltására" - szól az optimista értékítélet.

Választást ad a kutyák kezébe

Hirskyj-Douglas szerint a technológia előnyös lehet az olyan háziállatok, különösen kutyák számára, akik nehezen viselik, ha elválasztják őket gazdájuktól - bár elismerte, hogy az eszköz valóban okozott neki némi szorongást.

"Választási lehetőséget adunk a kutyáknak. Lehet, hogy nem értjük a választásukat. De ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne választásuk" - vélekedik.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018