eur:
393.52
usd:
364.47
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Halálos áldozatai is vannak a vasárnapi viharnak

Több tízezer háztartás maradt áram nélkül a heves szélvihar következtében Csehországban.

Két ember meghalt, többen sérüléseket szenvedtek és néhány tízezer háztartás áram nélkül maradt Csehországban az országon szombat éjféltől átvonuló rendkívül heves, esővel kísért szélvihar miatt. Komoly fennakadások vannak a közlekedésben is - jelentette vasárnap délelőtt a közszolgálati cseh hírtelevízió (CT24).

A rendkívüli időjárás vasárnap délelőtt két emberéletet is követelt. Az észak-csehországi Jicínben egy asszony, a dél-morvaországi Trebicben egy férfi halálát okozta a szélvihar által kidőlt fa. Legalább kéttucatnyian hasonló okok miatt sérüléseket szenvedett - közölte a cseh hírügynökség.

"Az ország 14 térsége közül tízben több száz problémát jelentettek a magasfeszültségű vezetékeken is. Hét régióban vészhelyzetet hirdettünk, minden erőnkkel a hibák elhárításán dolgozunk. A legsúlyosabb problémák az Ústecky, Královohradecky, a Libereci és a Közép-csehországi régióban vannak" - közölte Sona Holingerová, a cseh energetikai művek CEZ szóvivője. Megjegyezte: szélvihar nyugatról keletre vonul, a keleti morvaországi régiókban délután kell számítani a legerősebb széllökésekre.

A cseh-lengyel határon lévő Óriáshegység (Krkonose) csúcsain a széllökések sebessége a kora reggeli órákban elérte az óránkénti 180 kilométert is. A nyugat-csehországi mintegy százezer lakosú Ústí nad Labemben vasárnap reggel óránkénti 130 kilométeres szélsebességet mértek, és a jelentések szerint a városban gyakorlatilag nem lehetett közlekedni.

A nagy erejű szélvihar számos háztetőt rongált meg középületeken és családi házakon, fákat, póznákat tépett ki. A kidőlt fák sok helyen akadályozzák a közúti és a vasúti forgalmat is. A problémák miatt több tucatnyi regionális vasútvonalon, elsősorban az ország nyugati és északi régióiban leállt, szünetel a közlekedés.

A cseh hidrometeorológiai intézet egész vasárnapra vészhelyzetet hirdetett ki. A rendőrség azt ajánlotta az autósoknak, hogy akinek nem szükséges, ne induljon útra.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×