eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Titokban akarta megmászni a Mount Everestet, lebukott

A vaskos pénzbírságon kívül évekre kitilthatnak Nepálból egy dél-afrikai hegymászót, aki engedély nélkül, titokban akarta megmászni a világ legmagasabb hegyét, a Mount Everestet.

A 43 éves Ryan Sean Davy anélkül akarta meghódítani a 8848 méteres csúcsot, hogy kiváltotta volna a 11 ezer dollárba kerülő mászóengedélyt. Büntetésképpen ennek a dupláját kell kifizetnie, emellett öt évre kitilthatják Nepálból vagy 10 évre eltilthatják a hegymászástól az ázsiai országban.

A potyázó alpinistának egy akklimatizációs túra során állítólag a 2-es számú alaptáborig, 6400 méterig sikerült feljutnia. Az alaptáborban kapták el, ahol Gjanendra Sresztha, az idegenforgalmi minisztérium kapcsolattartója figyelt fel rá. Amikor a hatóság embere oda akart menni hozzá, a férfi elmenekült és egy barlangban bújt el, de megtalálták.

Egy félreeső helyen vert sátrat és nem közösködött más expedíciókkal, hogy ne tűnjön fel a hatóságoknak.

A dél-afrikainak elvették az útlevelét, amelyet Katmanduban kaphat vissza, de állítólag nincs pénze a repülőre, ezért busszal megy a fővárosba, ahova így négy napig tart az út.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a több mint hatmillió forintnak megfelelő bírságot ki tudja-e fizetni, és ha nem, annak mi lesz a következménye.

Nemcsak a "potyázás" szokatlan a Mount Everesten, hanem az is, hogy egy külföldi egyedül vágjon neki a rendkívül nehéz vállalkozásnak. A mászókat rendszerint legalább egy helyi hegyivezető kíséri, az alaptáborból pedig egy egész csapat segíti.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×