eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Újabb tiniket vett rá öngyilkosságra a közösségi hálón működő halálcsoport

A gyanú szerint egy közösségi hálón működő "halálcsoport" rábeszélésére követett el öngyilkosságot két 15 év körüli orosz lány a kelet-szibériai Uszty-Ilimszkben - jelentették orosz médiumok.

A két lány vasárnap este ugrott ki egy ház 14. emeletéről. Az orosz belügyminisztérium helyi igazgatósága megerősítette a hírt a Novaja Gazeta című lapnak, de az okokról nem nyilatkozott. A nyomozók jelenleg a lányok szüleit és osztálytársait hallgatják ki.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentése szerint a két 9. osztályos lány a VKontakte - a Facebook orosz megfelelője - közösségi felület egyik "halálcsoportjának" tagja lehetett.

Február eleji híradások szerint a VKontakte már elkezdte zárolni azon felhasználóinak az adatlapját, akiknél a "halálcsoportokkal" kapcsolatba hozható kommenteket és bejegyzéseket talál.

A tizenévesek öngyilkosságának ügyével kapcsolatban tavaly november óta előzetes letartóztatásban van az egyik ilyen csoport Filipp Liszként ismert adminisztrátora. A férfi ellen, akinek igazi neve Filipp Bugyejkin, hivatalosan is vádat emeltek. A nyomozók adatai szerint tevékenysége eddig legalább 20 fiatalkorú áldozatot követelt Oroszországban.

Két hete Kalmuhanbet Kaszimov kazah belügyminiszter számolt be arról, hogy a közép-ázsiai volt szovjet köztársaságban öngyilkosság elkövetésére ösztönzik a gyerekeket egyes internetes csoportok. A kazah rendőrség idén már 63 ilyen esetre derített fényt. Korábban az ukrán rendőrség kiberbűnözési osztálya is megkongatta a vészharangot a fenyegető jelenség miatt. Az ukrán kiberrendőrség arra kérte a szülőket, ellenőrizzék, milyen oldalakat látogatnak a gyermekeik, és nincsenek-e vágások, gyanús sebhelyek a karjukon.

A weboldalra bejelentkező tiniket előbb kérdésekkel tesztelik, hogy kiderítsék, valóban vannak-e öngyilkossági hajlamaik. Azután számos feladatot adnak nekik, amelyek mindegyikével valamilyen kárt kell tenniük magukban, vagy fájdalmat okozniuk maguknak. A végső szakaszban, amikor megbizonyosodtak arról, hogy a gyerek készen áll az öngyilkosságra, egy személyes, zenei aláfestésű magánüzenetet küldenek neki. Ebben felsorolják minden problémáját, amit korábban feltárt előttük, majd közlik a tinivel, hogy mindezekre egyetlen megoldás van: az öngyilkosság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×