eur:
392.4
usd:
365.88
bux:
66807.7
2024. április 26. péntek Ervin

Jönnek a keselyűk!

Két keselyűfaj példányait is megfigyelték Magyarországon október elején: az elmúlt években többször is látott fakó keselyűk mellett most először egy szakállas saskeselyűt is észleltek az országban.

Október első napjaiban két fiatal fakó keselyű került távcső elé először Fejér megyében, Csókakő váránál, majd - feltételezhetően ugyanez a két madár - a fővárosban is, október 5-én pedig egy jeladós szakállas saskeselyű repült át az országon, ami a faj első magyarországi előfordulását is jelentette - olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében.

Mint írják, Európában négy keselyűfaj költ: a fakó keselyű, a barátkeselyű, a szakállas saskeselyű és a dögkeselyű. A barátkeselyű fán, a többi három faj sziklákon fészkel. A történelmi időkben költhettek a magyar középhegységek sziklafalain, a barátkeselyű pedig akár a sík vidéki területeken is, illetve a fakó és a dögkeselyű a 19. századig a Kárpátokban. A honfoglalást követő mintegy ezer év jelentős legelőállat-állománya pedig minden bizonnyal fontos táplálkozóterületté tette a keselyűk számára a Kunság és az Alföld pusztáit.

A keselyűk aranykora azonban több mint kétszáz éve véget ért Magyarországon, ezt követően ezek a hatalmas madarak kóborlóként is ritkán kerületek szem elé. A madárcsoport képviselői az egész kontinensen megfogyatkoztak, a legnagyobb állomány Spanyolországban, illetve Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent a múlt század második felében.

Ezt követően az összehangolt védelemnek köszönhetően nem csak a nyugati és keleti Mediterráneumban, de Horvátországban, majd Szerbiában is megerősödött a fakókeselyű-állomány, így az elmúlt években jelentősen nőtt a faj magyarországi megfigyeléseinek száma. Egy éve, 2015. szeptember 24-én például 19 fakó keselyűt láttak a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén Pély közelében - idézik fel a közleményben.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×