INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

árverés

svájc

nagy-britannia

Rekordáron kelt el a "drágakövek drágaköve"

InfoRádió / MTI

Az előzetes várakozásoknak megfelelően rekordáron, 56,8 millió svájci frankért (16,2 milliárd forintért) kelt el szerdán egy genfi árverésen az eddig aukcióra bocsátott legnagyobb "élénk fantázia kék" gyémánt, a 14,62 karátos Oppenheimer Blue, amelyet a "drágakövek drágakövének" is neveznek.

A gyémánt élénk licitcsata után lelt gazdára, alkalmanként feszült csönd töltötte be a termet, de néha a nevetés is kirobbant a Christie's genfi árverésén. A 30 millió svájci frankról indult licitálás 25 percig tartott.

A követ végül egy telefonon licitáló, magát megnevezni nem kívánó vásárló vitte el. Már előzetesen is rekordot, de legalább 45 millió frankot (12,76 milliárd forintot) reméltek az eladástól, és a kalapács végül 56,8 millió svájci franknál csapott le.

A smaragdcsiszolású drágakő, az Oppenheimer Blue, korábbi tulajdonosáról, Sir Philip Oppenheimerről kapta a nevét. Az Oppenheimer család generációk óta vezető szerepet tölt be a gyémántiparban. Az 1995-ben elhunyt neves gyémántszakértő annak idején feleségének választotta a drágakövet.

"Az Oppenheimer Blue-t csak úgy lehet jellemezni, hogy az egyik legritkább drágakő a világon. A drágakövek drágaköve" - írta a Christie's árverési katalógusában.

A korábbi aukciósrekordot a Blue Moon nevű gyémánt tartotta, amelyet tavaly novemberben csaknem 50 millió svájci frankért vásárolt meg Joseph Lau hongkongi üzletember a kislányának, aki után a 12,03 karátos drágakő új nevet kapott: ma már Blue Moon of Josephine-nek hívják.

A szerdai aukcióval befejeződött a kétnapos genfi ékszerárverés, amelynek első eladási napján a Sotheby's rekorbevételt, 171,2 millió svájci frankot (48,7 milliárd forintot) ért el. A keddi árverés legnagyobb szenzációja egy rózsaszín, körte alakú gyémánt volt, amely a maga kategóriájában szintén rekordáron, 30,8 millió svájci frankért (8,7 milliárd forintért) talált gazdára. A "élénk fantázia rózsaszín", Unique Pink (egyedülálló rózsaszín) nevű gyémántot a világ legszebb gyémántjai közé sorolják.

A Christie's szerdán több mint 280 tételt árverezett el, összbevétele 146,8 millió svájci frankra (41,8 milliárd forintra) rúgott.

A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018