eur:
388.4
usd:
361.92
bux:
69187.66
2024. május 9. csütörtök Gergely

Magyarország az egyik legbékésebb állam

Új-Zéland a világ legbékésebb országa egy nemrégiben publikált felmérés eredménye szerint. Magyarország az elmúlt évhez képest lejjebb került a listán, ám még így is az élmezőnyben foglal helyet.

A bankrendszer összeomlását követő demonstrációk miatt immár nem Izland, hanem a négymilliós népességű Új-Zéland a világ legbékésebb országa a The Economist Intelligence Unit, a világ egyik legnagyobb gazdasági-politikai elemző központja és az Institute for Economics and Peace elnevezésű kutatóintézet elemzése szerint.

A két szervezet idén harmadik alkalommal állította össze a világ - ezúttal - 144 országát felvonultató listáját a globális békeindex (GPI) alapján, amelynek segítségével huszonhárom szempont értékelése után megállapítható, mennyire békés egy-egy állam.

A kutatók a többi között vizsgálják az országok politikai stabilitását, a 100 ezer lakosra jutó emberölések, illetve bebörtönzöttek számát, a katonai kiadásokat a GDP-érték arányában mérve. Azt is elemzik, hogy mekkora az erőszakba torkolló megmozdulások valószínűsége, az ENSZ békefenntartó misszióihoz nyújtott anyagi hozzájárulás, a 100 ezer lakosra jutó nehézfegyverek száma, a terrortámadások veszélye, illetve, hogy milyen könnyen lehet kézifegyverekhez hozzájutni az adott államban.

A listán Magyarország idén a 27. helyre került, míg tavaly és tavalyelőtt a 18.-ként rangsorolták, ám még így is ott van legbékésebb 20 százalék között. Szomszédaink közül Ausztria került a legelőkelőbb helyre: az 5. pozíciót foglalja el a listán. Szlovénia a 9., Szlovákia a 24., Románia a 31., Horvátország a 49., Szerbia a 78., míg Ukrajna a 82.

Nagy-Britannia idén valamivel jobban "szerepelt", mint tavaly, ezúttal a 35., ám így még Botswana is megelőzi. Az Amerikai Egyesült Államok a 83. helyen zárt elsősorban az általa indított háborúk és a sok bebörtönzött miatt, valamint azért, mert az ott élők nagyon könnyen fegyverhez juthatnak.

A felmérés szerint a világ legkevésbé békés országa Irak, amely harmadszor is a lista legalján végzett.

Címlapról ajánljuk

A kínai elnök már az Oroszlános udvarban

Katonai ceremóniával fogadták Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét és házastársát csütörtökön a budai Vár Oroszlános udvarában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×