eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Hallgassa meg a szirénázó rigót!

Telefoncsörgést, autóriasztót és szirénát is tud utánozni az a feketerigó, amely egy brit család kertjébe költözött be még tavasszal. Az ott lakók örültek az apró látogatónak, a madár azonban akkora ricsajt csap, hogy már aludni sem lehet tőle.

Társai csicsergéssel vagy trillázással igyekeznek felhívni magukra a tojók figyelmét, ám az a feketerigó, amely Talboték kertjének fáit vette birtokba, egész más hangokkal próbál hatni az ellenkező nem képviselőire.

A különleges kismadár tökéletesen képes utánozni a mentőautó szirénáját, a riasztót vagy a mobiltelefon egyik csengőhangját.

"Aprócska ez a madár, de hatalmas a hangja, semmivel sem lehet elnyomni. Annyira élethű, hogy amikor először hallottam, tényleg azt hittem, egy mentőautó" - magyarázta Alison Talbot.

"Nagyon ügyes rigó: a férjem a múltkor füttyentett egyet, amire a madár egy éppen olyan füttyel válaszolt" - tette hozzá az édesanya.

Bár Talboték eleinte örömmel hallgatta a madár különös füttyeit, mára megunták a dolgot: a rigó mindennap hajnali öt körül kezdi fitogtatni képességeit, amire azonnal felébred a család apraja-nagyja.

"Amikor először hallottam, mire képes, nagyon mókásnak tartottam, mára pedig idegesítővé vált. A szomszédokat és minket is állandóan a rigó ébreszt" - mondta Nathan Talbot, aki többször próbálta már elhessegetni a madarat a kertből, mindeddig sikertelenül.

A kis rigó képességei még a sokat látott ornitológust, Steven Dudley-t is meglepték. "Húsz év alatt ezen kívül mindössze egy feketerigót hallottam, amelyik képes volt ilyen jól utánozni a hangokat" - mondta a szakértő.

"A seregélyekről tudjuk, hogy nagyon tehetségesek ebben, képesek az autóriasztót utánozni vagy mechanikus hangokat kiadni, és az énekes rigók is ügyesek. A feketerigókban is megvan ez a képesség, de csak ritkán használják" - tette hozzá Steven Dudley, aki szerint a madárka a jövőben tovább bővíti majd repertoárját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×