INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Hat nap börtön - könyvtári késésért

Infostart / InfoRádió
Hat napig ült börtönben egy nő az Egyesült Államokban - mert nem vitte vissza időben a könyvtárba a kikölcsönzött könyveket.

A wisconsini Keely Givhant a közlekedésrendészet buktatta le: azért állították meg, mert nem égett a rendszámtábláját megvilágító lámpa. A járőr azonban a biztonság kedvéért leellenőrizte, minden rendben van-e az autóval és a sofőrrel, és legnagyobb meglepetésére megtalálta az asszonyt a körözöttek listáján.

Givhant azért körözték, mert nem jelent meg a bírósági meghallgatáson, amelyre a könyvtári könyvek vissza nem vitele miatt rendelték be.

Az asszony azzal védekezett, hogy éppen költözik, és nem kapta meg a háromszori felszólítást a beloiti könyvtártól, sem a bírósági idézéseket, sem pedig a 300 dolláros büntetésről szóló értesítést.

Ezzel azonban nem hatotta meg a járőrt, aki azonnal bevitte a helyi börtönbe az egyetemista családanyát. Mivel sem neki, sem a családjának nincsen pénze, hogy kifizesse a 300 dolláros büntetést, kénytelen volt azt leülni; hat napig maradt börtönben.

A városi rendőrkapitány szerint nem volt mit tenni; a büntetés az büntetés. A városi könyvtár vezetője pedig azzal védekezett: évente több ezer dollárnyi értéket visznek ki a látogatók a könyvtárból. "Mi csak annyit kérünk, hogy hozzák is vissza!"

A címlapról ajánljuk