eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Itt a Gyűrűk Ura-botrány: 27 milliárd a tét!

Hatalmas pert akasztott a Gyűrűk Ura-trilógia forgalmazója, a New Line Cinema nyakába az író JRR Tolkien örökségét kezelő alapítvány. A szervezet azt állítja, hogy a stúdió a 6 milliárd dolláros bevétel után elmulasztott jogdíjat fizetni nekik, ezért most 150 millió dollárt (mintegy 27 milliárd forintot) követelnek.

Minden idők egyik legnagyobb szórakoztatóipari pere kerekedhet a Gyűrűk Ura-trilógia körül, miután az író JRR Tolkien örökségét kezelő alapítvány pert indított a filmeket forgalmazó New Line Cinema ellen, azt állítva, hogy a stúdió nem fizetett jogdíjat a 6 milliárd dollár (1000 milliárd forint) bevételt produkáló sikersorozat után.

Az alapítvány keresetében összesen 150 millió dollárt követel károkozás címén, valamint azt, hogy a New Line mondjon le valamennyi, még a birtokában lévő jogról. Ez veszélybe sodorhatja a trilógia előzményének szánt A hobbit című film forgatását is, amit egyébként szintén a Gyűrűk Ura filmekért felelős Peter Jackson rendezne.

Az alapítvány nagy-britanniai ügyvéde azt állítja, hogy elszántak a per megvívására, annál is inkább, mert korábban megpróbáltak (sikertelenül) megegyezni a New Line Cinemával.

"A New Line egyetlen pennyt sem fizetett a sértetteknek a szerződés szerint járó jogdíjból, annak ellenére, hogy a rendkívül sikeres filmekből több milliárd dolláros bevétele származott" - jelentette ki Steven Maier.

"Ami még ennél is rosszabb, a New Line a mai napig sem bocsátotta a felperesek rendelkezésére az utolsó két film auditált adatait. Megbízóimat sérti a New Line arroganciája" - tette hozzá az ügyvéd.

A beadvány alapja egy 1969-ben aláírt megállapodás, melynek értelmében a megfilmesítési jogokért cserébe a United Artists vállalta, hogy a Tolkien munkáiból készített filmek nyereségéből 7,5 százalékot átutal. Ez a megállapodás előbb a Miramaxhoz, majd a New Linehoz került.

"A New Line új értelmet adott a 'kreatív könyvelés' fogalmának. Elképzelni sem tudom, hogy a stúdió miként indokolja majd a bíróság előtt, hogy bár a filmek több milliárd dolláros nyereséget hoztak neki, egyetlen pennyt sem fizetett az alkotó örököseinek" - fogalmazott Bonnie Eskenazi, a felperes amerikai jogtanácsosa.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×