INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

"Fogtam a haldokló Diana kezét"

Infostart / InfoRádió
Újabb szemtanúk vallomását ismerhette meg a Diana walesi hercegnő balesetének körülményeit vizsgáló bíróság. Egyikük elmondta: fogta Diana kezét, és megpróbálta nyugtatgatni az amúgy is öntudatlannak tűnő nőt.

A két férfi, Abdelatif Redjil és barátja, Belkacem Bouzid éppen akkor haladtak el a Szajna alatt húzódó Alma alagút bejárata előtt, amikor a Dianát és párját, Dodi al-Fayedet szállító Mercedes nekicsapódott az egyik betonpillérnek.

Hallották a csattanást, futni kezdtek annak irányába, és hamarosan meglátták az összeroncsolódott autót, körülötte fotósokkal - mondták még korábban a francia vizsgálóbizottságnak. Vallomásukat hétfőn olvasták fel a balesetet vizsgáló brit bíróság előtt.

Megpróbálta megnyugtatni

Abdelatif Redjil arról számolt be, amint odaért, látta, hogy a sofőr, Henri Paul holtan borul a kormányra. A hátsó ülésen ugyancsak egy halottnak tűnő férfit látott, akiről később megtudta, hogy Diana kedvese, Dodi al-Fayed volt.

A férfi akkor pillantotta meg a lábtérben fekvő szőke nőt, amikor feltépte a Mercedes hátsó ajtaját. A hercegnő keze mozgott.

"Azt ismételgette: 'istenem, istenem'" - mondta a férfi, aki megfogta Diana kezét és angol szavakkal próbálta megnyugtatni. "Kinyitotta a szemét, de nem válaszolt, csak tovább mozgatta a kezét. Azt hiszem, nem volt magánál" - tette hozzá Abdelatif Redjil.

Tökéletes helyszín?

A bíróság előtt korábban beszélt John Searle is, egy közlekedési mérnök, akit Dodi al-Fayed apja bízott meg azzal, hogy készítsen szakértői véleményt a balest helyszínéről. A szakember szerint, ha Diana és párja ellen valóban összeesküvést szőttek, akkor a gyilkos terv kivitelezésére tökéletes volt a Pont de l'Alma.

Elmondta: az alagút veszélyes, hiszen a betonpilléreket, amelyek elválasztják egymástól a sávokat, nem veszik körbe korlátok.

A korábbi szakértői vélemények szerint a baleset azért következett be, mert a Mercedes sofőrje, Henri Paul ittasan vezetett.

John Searle szerint azonban az, hogy a vezető ittas vagy sem, nem feltétlenül oka egy ütközésnek. Szerinte az, hogy Paul vérében a megengedettnél kétszer több alkohol volt, csak kis mértékben növelte a baleset bekövetkeztének veszélyét.

Mohamed al-Fayed, Diana kedvesének apja továbbra is hatalmas összegeket költ ügyvédekre és szakértőkre, hogy azok megpróbálják bebizonyítani: a párt a brit titkosszolgálat ügynökei gyilkolták meg Fülöp, Edinburgh hercege utasítására.

A címlapról ajánljuk