eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Hidegvérrel: a fotósok semmit nem tettek a haldoklóért, csak fényképezték

Nagy-Britanniában bemutatták a bíróságon azokat a fényképeket, amelyeket röviddel Diana végzetes balesete után készítettek a paparazzók. Az egyik szemtanú beszámolója szerint a fotósok meg sem próbáltak segíteni a súlyosan sérült walesi hercegnőnek.

A bíróságnak bemutatott képeket eltorzították, hogy azokon ne látsszanak a durva részletek, a szereplők azonban így is felismerhetők a felvételeken. Több fotó egészen közelről örökítette meg a haldokló walesi hercegnőt.

Az egyik képen, amelyet Laslo Veres készített, az összeroncsolódott autó padlóján fekvő Diana látható, míg Romauld Rat képe úgy készült, hogy a fotós a Mercedes nyitott ajtaja elé guggolt és befényképezett azon.

Az autóban a sofőr, Henri Paul mellett meghalt a hercegnő barátja, Dodi al Fayed is.

A szaúdi férfi apja, Mohamed al Fayed ügyvédje szerint ez pontosan azt bizonyítja, hogy a fotósokat egyáltalán nem furdalta a lelkiismeret azért, mert halottakat, haldoklót kaptak lencsevégre.

Scott Baker bíró úgy határozott, hogy a képeket nem hozzák nyilvánosságra.

Nem segítettek

A meghallgatások során az is kiderült: miután megtörtént a baleset, a lesifotósok első dolga az volt, hogy megpróbáljanak minél jobb felvételeket készíteni a Mercedesben ülőkről, és nem az, hogy segítsenek nekik.

A bíróságon elmondta emlékeit David Laurent is, aki a Diana és barátja számára végzetes estén ugyancsak a Szajna alatt húzódó Pont de l'Alma aluljárót választotta, hogy barátnőjével eljusson az Eiffel-toronyhoz 1997. augusztus 31-én.

A férfi beszámolt arról, hogy látott egy nagyon lassan haladó, világos színű háromajtós kisautót - barátnője szerint egy Austin Mini vagy egy Fiat Panda lehetett -, amikor behajtottak az alagútba. El is kellett rántania a kormányt, hogy elkerülje az ütközést a kocsival.

David Laurent óránkénti 70-80 kilométeres sebességgel hajtott be az aluljáróba, míg a háromajtós mindössze 30-40-nel haladhatott.

A férfi rövidesen megelőzött egy másik autót is, és már kifelé tartott az alagútból, amikor ő és barátnője is hallotta a baleset zajait: először dudaszót, majd fékcsikorgást, végül pedig egy csattanást.

A pár csak másnap tudta meg, hogy az autó, amely a Pont de l'Alma falának csapódott, Diana hercegnőt és szerelmét szállította.Gyanús kiskocsi

Két másik tanút is meghallgatott a bíróság: mindketten megerősítették, hogy a fotósoknak eszük ágában sem volt segíteni a baleset áldozatainak, csak azzal törődtek, hogy minél jobb képeket készítsenek.

Ana Simao és barátja, Antonio Lopes-Borges röviddel azután hajtottak el a roncs mellett, hogy a tragédia megtörtént.

Amikor a bíróság előtt megkérdezték a videótelefonon bejelentkezett nőtől, hogy mit gondol, milyen közel voltak a fotósok Dianáék autójához, azt válaszolta: "Rajta voltak a kocsin."

Antonio Lopes-Borges ugyanakkor arról számolt be, hogy a hercegnő autója és az azt követő legalább három jármű korábban nagy sebességgel húzott el mellettük. Egy négykerék-meghajtású kocsi csaknem beléjük ütközött.

A pár ugyancsak említést tett egy kicsi, fehér autóról, amely elhúzott a füstölgő, összeroncsolódott Mercedes mellett, majd kihajtott az alagút másik végén.

Az egyik teória szerint lehetséges, hogy a Mercedes azután csapódott neki az alagút oldalának, hogy elévágott a titokzatos fehér kiskocsi sofőrje. A tárgyalás folytatódik.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×