eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Elképesztő kínzások a gyerektáborokban

Amerikai fiatalok ezrei mennek minden évben olyan táborokba, ahol szigorú, katonai módszerekkel nevelik őket. A cél, hogy kezelhetővé tegyék a problémás gyerekeket, akik közül ezért többen az életükkel fizetnek.

A Kormányzati Felelősség Hivatala, a Kongresszus vizsgálati szerve úgy tudja, hogy csak 2005-ben 1.619 esetben bántalmazták a gyerekeket harminchárom szövetségi állam "kiképzőtáboraiban". A szervezet tíz, 1990 óta ilyen helyeken történt halálesetet választott ki tüzetes vizsgálatra.

Egy kongresszusi bizottsági meghallgatáson három család tagjai számoltak be arról, hogyan haltak meg gyermekeik egy-egy ilyen, úgynevezett boot campben.

A szülők általában azért küldik gyerekeiket ezekbe a magántáborokba, mert azt remélik, a fiatalok fegyelmet tanulnak, a kutatások azonban azt mutatják, hogy az oktatók gyakran túl messzire mennek.

Vannak példák arra, hogy a gyerekeket arra kényszerítették, egyék meg saját hányadékukat vagy feküdjenek vizeletben, fekáliában, nem adtak nekik elegendő ételt, verték, rugdosták és a földre lökték őket - számolt be a vizsgálati eredményekről a Kormányzati Felelősség Hivatalának munkatársa.

Gregory Kutz beszámolt egy olyan esetről is, amikor egy fiút arra kényszerítettek, hogy mossa meg a fogát ugyanazzal a fogkefével, amelyikkel korábban ki kellett tisztítania egy vécét.

Efféle tábor ellen legutóbb a 14 éves Martin Lee Anderson halála miatt indult emberölési per.

A meghallgatáson Aaron Bacon édesapja a lesoványodott fiút ábrázoló fotó előtt állva elmondta, hogy a gyereket éheztették: húsz napot töltött a kiképzésen, ahol a fiatalok két hétig szinte egyáltalán nem kaptak ennivalót, amikor pedig igen, abban sem volt sok köszönet. Aaron ez idő alatt tíz kilogrammot fogyott.

A fiút azért küldték szülei a Utah állambeli táborba, mert azt remélték, így távol tarthatják a drogtól, amit épp csak próbálgatni kezdett az iskolában. A gyerek azért halt meg, mert nem kezelték perforált gyomorfekélyét. Az apja elmondta: Aaront a feje búbjától a lába ujjáig többször összeverték.

"Az anyja és én sosem bocsátjuk meg magunknak, hogy halálba küldtük a 16 éves fiunkat" - mondta Bob Bacon.

2001-ben egy a 14 éves Anthony Haynes halt meg az arizonai Buffalo Soldiers táborban. Itt a gyerekek reggelire egy almát, ebédre egy répát, vacsorára pedig egy tál babot kaptak enni.

A fiú néhány nap után annyira kiszáradt, hogy láza 45 Celsius-fok fölé szökött. Hányt, majd megette, amit kiadott, mert annyira éhes volt.

A gyerek halála után a tábort bezárták, vezetője pedig hat évet töltött börtönben, több olyan kiképzőbázis azonban ma is működik, ahol fiatalok vesztették életüket.

A meghallgatás után a kongresszusi bizottság republikánus és demokrata tagjait egyaránt felháborították a beszámolók, mindannyian a táborokat szabályozó törvények szigorítását követelik.

Címlapról ajánljuk
Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

Hajdu János: a TEK megpróbál lépést tartani az informatikai robbanással

A terrorelhárítás fejlődését bemutató kiállítás nyílt a Rendőrmúzeumban, az áprilisig megtekinthető tárlat a XX. század elejétől kezdődően bemutatja az összes fontos, Magyarországon történt merényletet, terrorcselekményt – mondta az InfoRádióban a Terrorelhárítási Központ főigazgatója. Hajdu János rendőr altábornagy szerint Európában és a világban is számos helyen nagyra becsülik a TEK tevékenységét, és arról is beszélt, milyen új kihívásokkal kell szembenéznie a jövőben a központnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×