eur:
394.46
usd:
354.52
bux:
72924.84
2024. szeptember 17. kedd Zsófia

Arat a Hülye Járások Minisztériuma

Több mint 30 éve véget ért, a brit tévénézők mégis úgy vélik, hogy a Monty Python Repülő Cirkusza volt a valaha sugárzott legnagyobb hatású komédiasorozat a brit televíziózás történetében, amely mögött elmaradnak a közelmúlt hatalmas sikerű műsorai is.

Vígjátékok írói és előadói állították össze azt a harmincas listát, amelyből négyezer brit választotta ki, melyiket tartja minden idők legnagyobb hatású komédiasorozatának. 26 százalékuk szerint ez a Monty Python Repülő Cirkusza, amelynek 45 részét öt éven át, 1969 és 1974 között sugározta a BBC.

A John Cleese, Michael Palin, Terry Gilliam, Eric Idle, Graham Chapman és Terry Jones által írt és előadott jelenetek közül talán a legemlékezetesebb a Döglött papagáj-, a Hülye Járások Minisztériuma- és a Spanyol inkvizíció-szkeccs, valamint a Favágó-dal.

A válaszadók kiemelték: a sorozat forradalmasította a televíziós komédiát azzal, hogy animációk is szerepeltek benne - az egyetlen amerikai tag, Terry Gilliam alkotásai -, és hogy a műsorokat nem a hagyományoknak megfelelően építették fel.

A harmincperces epizódok gyakran egy sztori közepén kezdődtek, de előfordult, hogy már a műsor felénél bevágták a stáblistát. A véleményezők hozzátették: csaknem minden később készült sorozat írói merítettek a pythoni stíluselemekből.

A lista második helyén a Szemesnek áll a világ (Only Fools and Horses) című sorozat végzett, míg a harmadikon - egyaránt 6 százalékkal - a Fekete Vipera (Blackadder), az Angolkák (Little Britain) és a The Royle Family.


A Magyarországon is kedvelt, a Mr. Beanként is ismert Rowan Atkinson főszereplésével készült Fekete Vipera kapcsán a megkérdezettek megemlítették: a sorozat sok itt feltűnő színészt - például Hugh Laurie-t (Doktor House) vagy Stephen Fryt (Oscar Wilde szerelmei) - segített a világhírnévhez.

Az első tízbe bejutott még a The Morecambe And Wise Show, a Spitting Image (amely a magyar verzióban Uborkaként futott), a The Young Ones, a Hivatal (The Office) és a Dibley lelkésze (The Vicar of Dibley).

Címlapról ajánljuk

Levágják az árhullámot Mosonmagyaróvárnál - harmadfokú a készültség

A legfőbb cél, hogy az érkező árhullámot a töltések között tartsák a vízügyesek Győr-Moson-Sopron vármegyében – mondta az InfoRádióban az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivő-helyettese. Szegi Attila arról is beszélt, hogy az árvízi víztározók segítségével néhány deciméterrel alacsonyabb tetőző vízszintet lehet elérni ahhoz képest, mint ahol természetes körülmények között lenne.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.17. kedd, 18:00
Velkey György
a Magyar Kórházszövetség elnöke, a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórházának főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 11. 03:49
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×