eur:
385.35
usd:
354.95
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Az izraeli vezetés szombaton nem kér a varázslóból

Tajtékzik az izraeli kereskedelmi miniszter, amiért több ottani könyvesbolt is úgy döntött: ugyanakkor mutatja be a Harry Potter-sorozat utolsó darabját, amikor a legtöbb külföldi könyváruház, éppen sabbatkor.

A különleges bemutató szombaton hajnali 2 óra 1 perckor lesz Izraelben, éppen a zsidó pihenőnap, a sabbat közepén, amely péntek estétől szombat estig tart, ez idő alatt pedig a többi között tilos dolgozni.

Az ultraortodox kereskedelmi miniszter, Éli Jisai azonban egyáltalán nem örül annak, hogy Izrael is csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz, és perrel, bírságokkal fenyegeti azokat a boltosokat, akik mégis kinyitnak sabbat idején.

"Határt kell szabnunk annak a vágyunknak, hogy utánozzunk más országokat" - mondta Éli Jisai, aki szerint a könyvkereskedők magatartása megszentségtelenítené a szent ünnepet.

"Felfoghatatlan, hogy sok alkalmazottat behívnak majd, hogy megtörténhessen az az esemény, amely rombolja a sabbat eszméjét. Azt tervezem, hogy vádat emelek és megbírságolom mindazokat, akik megszegik a munka és pihenés óráinak törvényét" - tette hozzá a miniszter.

Az erősen vallásos rétegek felháborodása ellenére sok könyvkereskedőnek esze ágában sincs letenni arról, hogy részt vegyen az összehangolt akcióban, amelytől azt remélik, hogy gyerekek és szülők ezreit vonzza majd az üzletekbe.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×