eur:
396.94
usd:
359.6
bux:
0
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Sokkoló titkok Diana hercegnőről

Tíz évvel tragikus halála után a jelek szerint Diana hercegnő neve még mindig hatalmas vonzerőt jelent. A napokban jelenik meg egy újabb könyv az 1997-ben, egy párizsi autóbalesetben elhunyt hercegnőről, amely sokak szerint minden idők legbotrányosabb támadását intézi a Diana-mítosz ellen.

Négy évvel Diana hercegnő és Károly walesi herceg házasságkötés után, 1985-ben jelent meg az amerikai Vanity Fair magazinban Tina Brown írása, melyben lerántotta a leplet az addig álompárnak tartott házasokról.

A rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkező újságíró volt az első, aki lerántotta a leplet a brit királyi frigyről, bizonytalannak és megszállottnak írva le Károlyt és mániákus vásárlónak nevezve Dianát, akit leginkább a róla kialakított kép érdekel és aki olyan magányos, hogy walkmannel a fülén táncol a Wham! együttes dalaira..

Nem szokványos botránykönyv

Huszonkét évvel később, 2007-ben Tina Brown újabb könyvvel jelentkezik Diana hercegnőről, melyben - gyakorlatilag lerombolva a tragikus sorsú asszonyról kialakított képet - "rosszindulatú, manipulatív, a médiát kihasználó neurotikusnak" írja le őt, aki a hatalom és a pénz alapján választja ki mindenkori partnereit.

Eddig ez akár egy szokványos botránykönyvről szóló beszámoló is lehetne, csakhogy az egyébként magával a hercegnővel is baráti kapcsolatot ápoló Tina Brown 250 interjút készített a Diana környezetéhez tartozó emberekkel, akik közül sokan még soha nem szólaltak meg élete és halála ügyében.

A Vanity Fair című amerikai társasági lap a héten sorozatot indít a Diana krónikák című könyv részleteiből. Ezek közül egy pár biztosan hatalmas botrányt okoz majd az érintettek között.Tina Brown a többi között azt állítja, hogy Diana előre eltervezetten ismerkedett meg és vetette el magát Károllyal, annak társadalmi rangja miatt. Édesanyja, Frances Shand Kydd amikor megpróbálta lebeszélni a házasságról, megkérdezte tőle: Károlyt szereti, vagy azt, hogy ő a walesi herceg? "Mi a különbség?" - kérdezett vissza Diana.

A könyv állítása szerint Károly korábbi szeretője és jelenlegi felesége, Camilla Parker Bowles (akit pedig éveken keresztül a herceg egyetlen és igaz szerelmeként emlegettek) is főleg azért ragaszkodott hozzá, mert ő a brit trón örököse és elsősorban első férje hűtlensége miatt kezdett viszonyt vele.

Álszüzesség és hazugság az öngyilkosságról

Az 1981-es királyi esküvő egyik központi kérdése Diana szüzessége volt. Tina Brown most azt állítja: a későbbi hercegnő már nem volt ártatlan a házasságkötés idején, mivel korábban kétszer is közelebbi kapcsolatba került Károllyal, majd a királyi családdal együttműködve titkolták el a kapcsolatot a közvélemény előtt.

Diana már a nászút idején - egyébként tévesen - meggyőzte magát arról, hogy Károly felújította viszonyát Camillával. Tina Brown állítja: Károly egészen addig hűséges volt feleségéhez, amíg annak étkezési rendellenességei és dühkitörései vissza nem terelték Camilla karjaiba.

A könyv szerint Diana állítása, mely szerint öngyilkosságot kísérelt meg, mialatt első gyermekét, Vilmost várta, egész egyszerűen hazugság, melynek célja a közvélemény megnyerése volt.Az újságíró szerint Dianának esze ágában sem volt hozzámenni a vele együtt az 1997-es párizsi autóbalesetben elhunyt Dodi Fayedhez, akivel csak azért volt együtt, hogy idegesítse a királyi családot. Tina Brown állítja: Diana valódi célpontja a multimilliomos amerikai befektető, Teddy Forstmann volt.

A közvélekedéssel ellentétben Károly egészen az utolsó pillanatig szerette egy kicsit a feleségét. A párizsi baleset óráiban abban reménykedett, hogy Diana túléli a történteket és sikerül meggyőznie arról: térjen vissza hozzá, hogy gondját viselhesse.

Leszámol a mítoszokkal

"Károly, Vilmos és Harry kivételével a könyv szinte minden szereplője negatív fényben tűnik fel - a királynő, Camilla és mindekelőtt Di" - mondta az újságíró egy közeli barátja, aki már olvasta a kéziratot.

"A könyv nem azokon a mítoszokon alapul, melyeket Diana kerált saját magáról. Tina rendkívül jó kapcsolatokkal rendelkezik. Rengeteg forrást és szemtanút képes volt meggyőzni arról, hogy most először őszintén és teljes nyíltsággal valljanak a Dianát övező ellentmondásokról" - tette hozzá az újságíró barátja.

Címlapról ajánljuk

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Mire lehet ma számítani a tőzsdéken?

Bár tegnap a tőzsdék visszapattantak a múlt heti esésből, a lendület úgy tűnik, hogy nem tartott sokáig. Az ázsiai tőzsdék ugyan nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, ugyanez nem mondható el az európai határidős indexekről, amelyek így iránykeresést vetítenek előre a mai piacnyitásra. Ma jön a magyar inflációs adat, az elemzők várakozása szerint csökkenhetett augusztusban az éves infláció mértéke.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 9. 09:10
×
×
×
×