eur:
394.08
usd:
369.83
bux:
65692.96
2024. április 23. kedd Béla

Jaguárt és erdőt is kapott ajándékba

II. Erzsébet angol királynő 80. születésnapja alkalmából - ami április 21.-én lesz - élete érdekességeit nyolcvan pontban összegezték Nagy-Britanniában. Az összeállítás szerint hosszú uralkodása során rengeteg ajándékot kapott, így például egy teljes juharfaerdőt, valamint egy élő jaguárt is.

II. Erzsébet 139-szer ült modellt portréfestőknek és 23 alkalommal vágta hozzá felavatandó hajóhoz a pezsgőspalackot. Rengeteg ajándékot kapott. Nemcsak erdőt és jaguárt - autóban egyébként a Rolls Royce-okat preferálja -, hanem a világ uralkodói közül egyedül: aranylemezt.

Ugyanis a Buckingham Palota parkjában tartott első nyilvános hangverseny zenéjéből (rock-együttesek is felléptek) CD készült, és ebből már a kibocsátása utáni első héten százezer darabot adtak el.

A királynő eddig több mint hárommillió levelet kapott, amelyeket titkársága alig győz megválaszolni.

Hagyomány, hogy az uralkodó táviratban üdvözli minden olyan alattvalóját, aki betölti a századik életévét vagy megünnepli a gyémántlakodalmát. Erzsébet több mint százezret küldött ilyen táviratból.

Az adatok között vannak csupán a számszerűségükkel impozánsak, mint az, hogy az évek során 78 ezer karácsonyi pudingot ajándékozott az udvar népes személyzetének, de nem mindenki dicsekedhet azzal, hogy üzenetet küldött a Holdra. 1969-ben az amerikai Apolló II. asztronautái vitték fel sorait kis fémkapszulában.

A királynő a Buckingham Palotában nemcsak Neil Armstrongot, hanem Gagarint és Tyereskovát is fogadta. 387.700 kitüntetést adott át. Trónra lépése óta jó néhány izgalmas választást élt át és tíz különböző brit miniszterelnököt volt szerencséje kinevezni. "Az ésszerű változások híve, egyben a nagy hagyományok őre" - mondja róla az udvari szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×