INFORÁDIÓ
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina, Pál

Elefánt volt a Loch Ness-i szörny?

Infostart

Előfordulhat, hogy a Loch Ness-i szörny nem volt más, mint egy indiai elefánt - véli egy brit paleontológus, aki szerint a szörny-legendát az szülhette, hogy a helyiek még soha nem láttak elefántot úszni. Az új elmélettel ismét fellángolt a Loch Ness-i szörny körüli vita.

Neil Clark, a glasgow-i Hunterian Múzeum kurátora arra alapozza elméletét, hogy az úszó elefántból gyakorlatilag csak vastag ormánya, és néhány púp látszik, ami nagyjából megfelel a Loch Ness-i szörny leírásának.

Ráadásul a legtöbben az 1930-as évek elején vélték látni a szörnyet, pont akkoriban, amikor egy elefántokat is felvonultató cirkusz járta a környéket.

Bertram Mills cirkuszigazgató 1933-ban még közzé is tette, hogy aki elfogja cirkusza számára a szörnyet, az 20 ezer font, mai értéken 386 millió forintnyi jutalmat kap - jegyzi meg Neil Clark, hozzátéve, hogy könnyen előfordulhat: azért volt ennyire nagylelkű a cirkuszigazgató ajánlata, mert jól tudta, hogy soha senkinek nem kell majd kifizetnie.

Az 1400 éves legenda

A szörny létéről azonban a VI. század óta keringenek legendák. Az egyik szerint a hittérítő Szent Columba 565-ben megmentett egy embert, akit egy szörny támadott meg. Azóta több százszor vélték látni a szörnyet.

A glasgow-i paleontológus elismeri, hogy a 30-as évek előtti és utáni észleléseket nem magyarázza meg elmélete, felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a legtöbben pont 1933 környékén látták a szörnyet.

Az új elmélet nyomán ismét fellángolt a skóciai szörny körüli vita. A Loch Ness-i tó környékén élők, mondani sem kell, nem fogadták túl lelkesen azt az elképzelést, hogy híres szörnyük egy cirkuszigazgató marketingfogása lett volna.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018