eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Az Operaházban és előtte is állt a bál

Hatalmas taps fogadta Ornella Mutit, az Alain Delon helyett érkező olasz filmsztárt a 11. Operabálon. A színésznőt Marius Vlad, a neves kolozsvári vendég énekes kérte fel táncra. A bál védnökei között volt Hiller István, az MSZP elnöke, Schiffer János, a főpolgármester helyettese és Hegyi Árpád Jutocsa, a Magyar Állami Operaház főigazgatója. Az Operház előtt antiglobalisták tartottak ellen-rendezvényt.

Keringő nemzetvédelmisekkel

A negyven pár táncos idén is Lehár Arany és ezüst keringőjével nyitotta meg a bált. A táncosok már október óta próbáltak, az órákat Jezerniczky Sándor, az Operaház magántáncosa és koreográfusa tartotta. A fiatal lányokat a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János katonai főiskola karának hallgatói vezették be a feldíszített terembe.


Örömóda, Himnusz, palotás


<

Ornella Muti érkezik (fotó: MTI)

A vendégek a bécsi Johann Strauss zenekar muzsikájára léptek be aszigorúan őrzött épületbe. Beethoven Örömódája és a magyar Himnusz után a Táncművészeti Főiskola palotása után következett a Toscából a Levélária, Marius Vlad előadásában, a Traviatából Violetta áriája Dávid Krisztinától, és a Turandot-ból Kalaf áriája a két énekes tolmácsolásában. A szentesi versenytáncosok is nagy tapsot kaptak, de a közönség már türelmetlenül várta hogy elkezdődjön az "alles walzer".

Ízek és illatok áriája

A kisebb termekben a Bergendy és az Ungár zenekarok húzták a talp alávalót. A sétálójegyekkel érkezők csak iszogathattak, ám a több százezer forintos páholyjegyek tulajdonosai ekkor már túl voltak az ínyenc vacsorán, amelyet ezúttal is, immár hagyományosan a Gundel szakácsai ötlöttek ki és melegítettek-díszítettek a helyszínen. Ízelítő az előételekből: lazacos háromszög, füstölt sajtos szerpentin, libamájas gallér, szezámos batyu. Az Ízek és illatok áriája nevet viselő menüsor ezután következett: majd előbukkantak a főételek "álarc nélkül", ahogyan fogalmaz a díszes menükártya. A desszertfinálé ugyancsak kiállta volna a világ bármely más báljának divatos apró édességeinek próbáját: csokoládékosár tele gyümölcsökkel, magyaros tortakóstoló, benne meggyes csokoládés illetve áfonyás túrótortával.

Szigorú dress code

<

Dávid Ibolya, az MDF elnöke
(fotó: MTI)

A nagyestélyi és a szmoking volt a minimálisan kötelező báli dress code, azaz öltözék előírás, de ezt sokan alul, illetve felül teljesítették. Éjfél után már mini koktélruhákban ugyanúgy tviszteltek, mint ahogyan nem kevesen keringőztek frakkban az urak közül. Némely sztár nem hagyta otthon a színes tollboáját, mások viszont maradtak a nem túl feltűnő, de praktikus, többrészes kabát, top, nadrág vagy szoknya összeállításoknál.

Ellenbál a flaszteren

Utcabállal tüntettek a Budapesti Operabál és közönsége ellen szombat este a dalszínházzal szembeni Balettintézet előtt egy rendőrségi kordonnal elkerített területen. Két antiglobalista civil mozgalom szervezésében mintegy félszáz szimpatizáns zenével, tánccal, előadásokkal és ingyen ételosztással demonstrált egy igazságosabb társadalom érdekében. Mialatt a 11. Budapesti Operabálra igyekvő közönség néhány tagja hosszabbnál hosszabb limuzinokkal hajtott el a tüntetők rendőrségi kordonja előtt, néhány aktivista megpróbálta őket aprópénzzel megdobálni. Az időben érkezett rendőri figyelmeztetés megelőzte az esetleges nagyobb atrocitást.

"Minden tőkés gazember!"

<

Minden eszközzel (fotó: MTI)

Az ellen-bált szervezők közül többen a "Minden tőkés gazember!" rigmust kezdték el énekelni, de akadt olyan is, aki az Internacionálét szavalta lendületesen. "A pénz ára a nyomor", "Jogállamban a pénz a fegyver - József Attila", "Lehet más világ" - transzparensekkel és zászlókkal felvértezve gyűltek össze a demonstrálók, akik a szemerkélő eső ellenére is vagy három órán keresztül álltak a strázsán. Tánccal, zenével, előadással és ételosztással múlatták az időt. Voltak akik farsangi dresszbe öltözve, békatalpas Superman-jelmezben ropták a zenére, de volt olyan is, aki George Bush-álarccal riogatta társait.
Az Utcabál egyszerre kulturális rendezvény, politikai tett és demonstráció, társadalmi performance és műalkotás - fogalmazta meg a rendezvény lényegét Tanay Marcell, az ATTAC Magyarország egyik vezetője, aki a rendezvénnyel a társadalmi felelősségvállalás fontosságára kívánta felhívni az operabálon résztvevők figyelmét.

A sztárügyvéd megértő

"Megértem a demonstrálókat. Valóban társadalmi igazságtalanság, ami itt van" - mondta a távirati irodának az Operabál egyik vendége, Bárándy György. A 87 esztendős ismert ügyvéd 11 éve minden alkalommal részese e jeles társadalmi eseménynek, a tavalyi évben például övé volt a nyitó tánc a sztárvendég Gina Lollobrigidával. "Az viszont tény, hogy társadalmi igazságtalanságok mindig is voltak, és lesznek is" - tette hozzá Bárándy György, aki saját helyzetéről úgy vélekedett, ennyi idősen megérdemli, hogy ne sajnálja magától a - legdrágább - 240 ezer forintos báli belépőjegyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×