INFORÁDIÓ 
2021. január 23. szombat
Rajmund, Zelma

választás 2018

nvb

lista

párt

Péntekig húzzák a pártlistákat

Eddig 53 országos pártlista és több mint 1300 egyéni választókerületi jelölt áll rajtra készen az április 8-i választásra, de mindkét szám jelentősen változhat.

Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság. Az április 8-i országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében. 

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak hétfő este.

A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend alapján az egyes szám a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatáé, a második pedig a Lendülettel Magyarországért nevű szervezeté. A parlamenti képviselettel rendelkező pártok közül a Demokratikus Koalíció a 11., a Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt a 20., a Fidesz-KDNP szövetség a 28., a Jobbik a 30., az Együtt a 38., asz LMP pedig a 45.

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok.

Mindeközben több mint 1300 egyéni választókerületi jelöltet vettek már nyilvántartásba a választókerületi választási bizottságok; ez azt jelenti, hogy átlagosan több mint 12 jelölt indulna egy-egy választókerületben. A választási bizottságoknak péntek éjfélig még több mint ezer jelölt nyilvántartásba vételéről kell dönteniük.

A Fidesz-KDNP-nek 106 egyéni választókerületi jelöltjét vették már nyilvántartásba, a Jobbiknak és az LMP-nek 104-104, a Momentum Mozgalomnak 76, az MSZP-Párbeszédnek 58, a Magyar Munkáspártnak 53, az Összefogás Pártnak 51, a DK-nak 46 nyilvántartásba vett jelöltje van.

Huszonhétnél több egyéni jelöltjét vették már nyilvántartásba a Magyar Igazság és Élet Pártjának (42), a Kell az Összefogás Pártnak (41), a Magyarországi Cigánypártnak (39), a Családok Pártjának (38), a Közös Nevező 2018-nak (37), a Szegény Emberek Magyarországért Pártnak (35), az Együttnek és az Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Pártnak (30-30), valamint a Magyarországon Élő Dolgozó és Tanuló Emberek Pártjának (29).

Pártlisták nyilvántartásba vétele

Nyolc országos pártlistát és egy nemzetiségi listát vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán.

Ezek - döntési sorrendben - a Momentum Mozgalom, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, a Magyarországi Cigánypárt, az Együtt - A Korszakváltók Pártja, a Magyar Munkáspárt, a Szegény Emberek Magyarországért Párt, a Kell az Összefogás Párt, valamint a Lehet Más a Politika listája.

A testület - a nemzetiségiek közül utolsóként - nyilvántartásba vette az Országos Örmény Önkormányzat listáját is.

Mindez azt jelenti, hogy eddig 13 országos pártlistát és 13 nemzetiségi listát vettek nyilvántartásba.

Az NVB határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet jogorvoslattal élni ellenük a Kúriánál.

Kapcsolódó hang

180307 VAL1 1216 listák-NZr
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018