eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Besorolták a pártlistákat

Kisorsolta az országos listák sorszámát az NVB.

Kisorsolta a szavazólapokon szereplő országos pártlisták és nemzetiségi listák sorszámát a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedd este. Az április 8-ai országgyűlési választás második szavazólapján várhatóan 40 párt, illetve pártszövetség neve szerepel majd.

Elképzelhető, hogy a pártlisták száma kevesebb lesz, ez abban az esetben fordulhat elő, ha az ajánlásellenőrzések során kiderül, hogy valamelyik szervezetnek nincs meg a listaállításhoz szükséges 27 egyéni jelöltje a fővárosban és kilenc megyében.

Az országos lista egységes lesz, míg az egyéni választókerületi szavazólapokon szereplő jelöltek sorrendjéről minden választókerületben külön sorsolást tartottak hétfő este.

A sajtónyilvános sorsoláson Patyi András elnök előbb egy üvegburából az országos listák nevét húzta ki, majd egy másikból a hozzájuk tartozó sorszámot.

A párt- és a nemzetiségi listák sorszámát - adminisztratív okok miatt - egy sorsolással húzták ki, de a pártlistákon természetesen nem szerepelnek majd az országos nemzetiségi önkormányzatok.

A kisorsolt (a nemzetiségi és a pártlistákat még együtt szerepeltető, valamint nem jogerős) sorrend a következő: 1 - Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, 2 - Lendülettel Magyarországért, 3 - Haladó Magyarországért Párt, 4 - Országos Örmény Önkormányzat, 5 - Sportos és Egészséges Magyarországért Párt, 6 - Hajrá Magyarország! Párt, 7 - Együtt a Magyar Kisebbségekért És Hátrányos Helyzetűekért Párt, 8 - Országos Roma Önkormányzat, 9 - Momentum Mozgalom, 10 - Országos Ruszin Önkormányzat, 11 - Demokratikus Koalíció, 12 - A Mi Pártunk - IMA, 13 - Szegény Emberek Magyarországért Párt, 14 - Közös Nevező 2018, 15 - Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt, 16 - Összefogás Párt, 17 - Bolgár Országos Önkormányzat, 18 - Magyar Kétfarkú Kutya Párt, 19 - Demokrata Párt, 20 - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd Magyarországért Párt, 21 - Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, 22 - Iránytű Párt, 23 - Magyar Igazság és Élet Pártja, 24 - Értünk-Értetek - A Hiteles Párt, 25 - Közösen Egymásért Demokratikus Néppárt, 26 - Nemzeti Együttműködés és Megbékélés Párt, 27 - Magyarországi Cigánypárt, 28 - Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt, 29 - NET Párt, 30 - Jobbik Magyarországért Mozgalom, 31 - Magyarországon Élő Dolgozó És Tanuló Emberek Pártja, 32 - Szegényekért Párt, 33 - Ukrán Országos Önkormányzat, 34 - Országos Horvát Önkormányzat, 35 - Magyarországi Románok Országos Önkormányzata, 36 - Országos Szlovák Önkormányzat, 37 - Magyar Munkáspárt, 38 - Együtt - A Korszakváltók Pártja, 39 - Országos Szlovén Önkormányzat, 40 - Országos Lengyel Önkormányzat, 41 - Családok Pártja, 42 - Független Kisgazda-, Földmunkás és Polgári Párt, 43 - Elégedett Magyarországért Mozgalom, 44 - Minden Szegényért Párt, 45 - Lehet Más a Politika, 46 - Összefogás a Civilekért Párt, 47 - Szerb Országos Önkormányzat, 48 - Tenni Akarók Magyarországi Pártja, 49 - Tenni Akarás Mozgalom, 50 - A Haza Pártja, 51 - Alternatív Magyar Néppárt, 52 - Rend és Elszámoltatás Párt, 53 - Kell az Összefogás Párt.

Az országos listán a mandátumok kiosztásának alapja a pártlistákra, illetve a nemzetiségi listákra leadott szavazat, valamint az egyéni választókerületekből származó töredékszavazatok. Töredékszavazatnak nem csak az a szavazat számít, amelyet mandátumot nem szerző jelöltre adtak le, mint régen, hanem töredékszavazatnak számítanak azok a szavazatok is, amelyet a mandátumot szerző jelöltre adtak le "feleslegesen", vagyis ami már nem szükséges a mandátum megszerzéséhez.

A választáson nem kaphat majd mandátumot az a pártlista, amely nem kapta meg az összes (pártlistára és nemzetiségi listára együtt) leadott országos szavazat 5 százalékát. Ez a küszöb két párt közös listája esetén 10 százalék.

A mandátumok kiosztásakor először az országos listáról a kedvezményes mandátumokat osztják ki, ha egyik nemzetiség sem kaphat a szavazatszám alapján kedvezményes mandátumot, akkor mind a 93-at a pártok között osztják szét, a korábbi választásokon már megismert legnagyobb átlag elve alapján.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×