eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk
Századvég: a magyar választók a biztonság kérdését alapvető fontosságúnak tartják

Századvég: a magyar választók a biztonság kérdését alapvető fontosságúnak tartják

A Századvég Alapítvány felmérése szerint még a baloldali szavazók között is sokan vannak azok, akik szerint a Fidesz-KDNP-t nem lehet legyőzni az országgyűlési választáson.

A Századvég Alapítvány elemzője az InfoRádiónak azt mondta, hogy az ellenzéki szimpatizánsok egy része nem bízik a kormányváltásban, ezért várhatóan otthon maradnak április 8-án.

A jelenlegi dobogós helyezettek

A bizonytalanok aránya továbbra is 29 százalékon áll, a Fidesz-KDNP stabilan őrzi az előnyét: a teljes népességkörében 35 százalék, míg a biztos pártválasztók körében 51 százalékon áll.

„Ennek az a magyarázata, hogy a kormánypártok az új évben is folytatták a határozott migrációs politikájukat, amely szimpatikus a magyar választópolgárok számára, hiszen a biztonság kérdését alapvető fontosságúnak tartják”

– mondta Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány elemzője.

Hozzátette, a legfrissebb felmérésük szerint

a Jobbik támogatottsága változatlan.

Jelenleg a második legtámogatottabb párt: a teljes népesség körében 10 százalékon, míg a biztos pártválasztók között 16 százalékon áll. Az elemző szerint azonban ezt még befolyásolhatja Vona Gábor évekkel korábbi törökországi kijelentései.

Az MSZP esetében csekély népszerűségvesztés állapítható meg:

a teljes népesség körében 8 százalékon, a biztos pártválasztóknál 16 százalékon áll. Az elemző szerint ezt azért lehet, mert Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége nem váltotta be a hozzáfűzött reményeke, illetve a szocialisták csalódhattak abban is, hogy a pártjuk nem állított saját kormányfő-jelöltet.

A kisebbek

Az LMP a teljes népesség körében 7 százalékon, a biztos pártválasztók körében 8 százalékon áll. Ez 1 százalékos növekedést jelent, az elemző szerint

a zöldpárt a „baloldali káoszból” tudott profitálni,

mivel egységesebbnek mutatkozik és Szél Bernadett miniszterelnök-jelöltségét már jóval korábban elkezdte a pártja építeni.

A DK a teljes népesség körében 5 százalékon,

a biztos pártválasztók körében 6 százalékon áll, az elemző szerint ez nem jelent változást a decemberi adatokhoz képes. Hozzátette, ez azért van, mert Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök egyike a legelutasítottabb politikusának.

Az Együtt támogatottsága szintén változatlan:

a teljes népesség körében, valamint a biztos pártválasztóknál 1 százalékon áll, az elemző ezt azzal magyarázta, hogy a párt továbbra sem tudott szimpatikus víziót felkínálni a választóknak.

A Momentum Mozgalmat külön nem mérte meg a Századvég Alapítvány,

azonban a „más létező pártok” kategóriájában mért pártokra együtt összesen mind a teljes népesség körében, mind a biztos pártválasztók körében is 5 százalék szavazna.

Erdős Gergely hozzátette, a felmérésük alapján a magyar lakosság 80 százaléka szerint a választásokat a jelenlegi kormánypártok nyerik meg, illetve a baloldali választók nagy része nem is bízik a kormányváltásban. Ezért az elemző szerint az is felmerülhet, hogy ők emiatt otthon maradnak április 8-án.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×