Az elmúlt években jelentősen csökkent a hazai boltokban árult cukros üdítőitalok száma. Ennek az az egyik oka, hogy világpiaci tendenciává vált csökkenteni a cukorbevitelt, és így az üdítőital-gyártók is egyre nagyobb mennyiségben állítanak elő édesítőszerrel készült, cukormentes vagy nulla kalóriás termékeket – mondta Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség titkára az InfoRádióban.
A szövetség évekkel ezelőtt tett egy vállalást, hogy jelentősen csökkenti a cukortartalmat az innivalókban, és a 2011-es adatokhoz képest mostanra sikerült is visszaszorítani.
Így napjainkban egy termék átlagos cukor- és kalóriatartalma csaknem a fele a korábbinak.
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke is üdvözli ezt a folyamatot. Szűcs Zsuzsanna azonban azt is fontosnak nevezte, hogy a szomjunkat elsősorban vízzel oltsuk. Elmondása szerint egyre több olyan termék jelenik meg a piacon, ami sem cukrot, sem pedig édesítőszert nem tartalmaz, mégis biztosít változatosságot, például a hozzáadott gyümölcskivonatok révén.
Szűcs Zsuzsanna megjegyezte, a túlzott cukorfogyasztás hazánkban főként a gyerekeket és a fiatal felnőttek egy részét érinti, különösen a fiatal nőket. Leszögezte ugyanakkor, hogy a cukorfogyasztást észszerű mértékben érdemes csökkenteni, és mindenkit arra biztat, hogy az innivaló kiválasztásánál is vegye figyelembe ezt a szempontot. Az édesítők használata nem jelent egészségügyi kockázatot, az ízek harmóniáján pedig folyamatosan dolgoznak az üdítőitalt gyártó cégek – tette hozzá.