eur:
401.44
usd:
365.91
bux:
73411.75
2024. október 7. hétfő Amália
fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szijjártó Péter Aradon: az 1848-as forradalom és szabadságharc üzenete összefogásra szólítja a nemzetet - a nap hírei

Az olasz Liga nagygyűlésén, díszvendégeként szólalt fel a magyar miniszterelnök. Donald Trump visszatért az ellene elkövetett merényletkísérlet helyszínére.

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc 13 honvéd főtisztjét, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét. Erre emlékezve nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október hatodikát a kormány 2001-ben. Katonai tiszteletadás mellett ünnepélyesen felvonták, majd félárbócra engedték a nemzeti lobogót az Országház előtti Kossuth Lajos téren. A kormány nevében Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Zsigmond Barna Pál az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának államtitkára helyezte el a kegyelet koszorúit a Fiumei úti sírkertben, a Batthyány-mauzóleumnál.

Az 1848-as forradalom és szabadságharc üzenete összefogásra szólítja a nemzetet - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Aradon. Szijjártó Péter az aradi vértanúk kivégzésének 175. évfordulóján rendezett megemlékezésen kiemelte, hogy ugyan az ország és a nemzet határai nem esnek egybe, fontos a közös emlékezés. Hozzátette: az 1848-49-es események a magyarok számára egyet jelentenek a bátorsággal. mert világossá tettük, hogy a nemzeti függetlenségért a legnagyobb túlerővel szemben is fel kell venni a harcot.

Magyarország nem engedi be az illegális migránsokat, megvédi a határokat – jelentette ki a magyar miniszterelnök az olaszországi Pontidában. Orbán Viktor a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésének díszvendégeként kiemelte: a határ engedély nélküli átlépése bűncselekménynek számít, mégis az európai baloldal és Brüsszel együtt büntetik Magyarországot: 200 millió euró bírságot szabott ki az Európai Bíróság, mert a kormány nem tartotta be az uniós menekültügyi szabályokat. Orbán Viktor szerint az összefogás eredménye, hogy megalakították a Patrióták európai csoportját, ami a harmadik legnagyobb képviselőcsoport az Európai Parlamentben. Matteo Salvini a Patrióták Európáért politikusainak beszéde után arról beszélt, hogy megszületett az európai népek szövetsége, amely békét akar.

A republikánus elnökjelölt az ellene elkövetett merényletkísérlet áldozatáról is megemlékezett a Butler városában tartott választási gyűlésen. Donald Trump kifejtette az illegális bevándorlás megszüntetésére vonatkozó célkitűzéseit, az Egyesült Államok nemzetközi tekintélyének helyreállításáról szóló elképzelését. A választási kampányeseményt fokozott biztonsági intézkedések mellett egy hónappal az elnökválasztás előtt, valamint 12 héttel azt követően tartották, hogy ugyanitt rálőttek a volt elnökre.

Izrael bármilyen korlátozása csak Iránt és szövetségeseit erősíti - jelentette ki izraeli miniszterelnök a francia elnökkel folytatott telefonbeszélgetésében. Emmanuel Macron korábban arról beszélt, hogy fel kell függeszteni azokat a fegyverszállítmányokat, amelyeket Izrael a gázai övezeti háborúban használ. Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa Bejrútban arról beszélt, hogy Izrael légicsapásai Libanonban sértik a nemzetközi humanitárius jogot, mivel polgári létesítményeket érnek és civilek is áldozatul esnek.

Marokkóban, Törökországban és Pakisztánban tízezrek tüntettek palesztinpárti megmozdulásokon a Hamász terrorszervezet Izrael elleni támadásának első évfordulójának előestéjén. A marokkói fővárosban, Rabatban, a parlament épülete előtt összegyűlt tömeg a diplomáciai kapcsolatok megszakítását követelte Izraellel. Ankarában a Népirtással szembeni ellenállás jeligével rendeztek megmozdulást. A tüntetésen Bilal Erdogan, a török elnök fia is részt vett. Több európai fővárosban, így Londonban, Berlinben, Párizsban és Rómában is voltak palesztin, illetve Izrael párti tüntetések is.

Irán repülőterein törölték a járatokat helyi idő szerint vasárnap este 9 órától hétfő reggel 6-ig. A tájékoztatás szerint a járatokat műveleti korlátozások miatt törölték. Irán legutóbb múlt héten korlátozta a légiforgalmat, amikor mintegy kétszáz rakétával támadta meg Izraelt.

Libanon az izraeli csapások miatt november elejére halasztotta a tanévkezdést- közölte az oktatási miniszter. A tárcavezető indoklása szerint nem tudják vállalni a tanárok, illetve diákok biztonságáért a felelősséget, az októberi iskolakezdést ezért novemberre halasztják. A libanoni hatóságok szerint szeptember óta több mint kétezren haltak meg az izraeli műveletekben.

Orosz dróncsapások érték vasárnapra virradóra Kijevet és Odesszát - közölte az ukrán légierő. 87 orosz drónból összesen 56-ot le tudtak lőni. A lehullott törmelékek következtében, Kijevben két fiatal férfi meghalt, hárman pedig megsebesültek. Az ukrán katasztrófavédelem szerint egy ember sebesült meg Odessza kikötővárosában, ahol raktárakban és teherautókban keletkeztek károk.

Ruandában megkezdték a Marburg-vírus elleni kísérleti oltásokat - közölte afrikai ország egészségügyi minisztere. Első körben a fertőzésveszélynek nagymértékben kitett egészségügyi dolgozókat próbálják meg immunizálni. Ugyanakkor eddig még nincs engedélyezett vakcina a vérzéses lázzal járó vírussal szemben, ami eddig már tizenkét halálos áldozatot követelt Ruandában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×