eur:
399.24
usd:
360.48
bux:
73696.46
2024. október 2. szerda Petra
Female teacher is teaching and writing on chalkboard
Nyitókép: Leren Lu/Getty Images

Tízezer pedagógus már vizsgázott Nemzeti Alaptantervből, van néhány bukás

Lapértesülés szerint tízezer pedagógust már levizsgáztatott a Belügyminisztérium, 27-en megbuktak a Nemzeti Alaptantervből A tárca szerint pozitívak a visszajelzések, a szakszervezet másként látja.

Mintegy tízezer pedagógus vizsgázott le eddig a belügyminiszter által kötelezően előírt továbbképzés során, hogy megújítsák ismereteiket a Nemzeti alaptantervvel (NAT) vagy az Óvodai nevelés országos alapprogramjával kapcsolatban - értesült a Népszava.

Néhányan nem mentek át a vizsgán, ezért meg kell ismételniük, erre még további két lehetőségük van.

A lap érdeklődésére a Belügyminisztérium (BM) közölte: kedd délutánig mintegy 51 ezer pedagógust értesítettek a képzés elvégzéséről, közülük mintegy 21 ezren már regisztráltak.

A képzéshez tartozó vizsgát a regisztráltak csaknem fele teljesítette, ismételni összesen 27 főnek kell. A képzés és a vizsga lehetősége nem minden pedagógus számára egyszerre válik elérhetővé, a pedagógusok más-más időpontban kapnak hozzáférést.

A 10 órás távoktatási képzések szeptember első felében indultak, elsőként az óvodapedagógusok számára nyílt meg az online felület, amit a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kezel. A pedagógusoknak tananyag-csomagokat kell letölteniük munkakörüknek, az oktatott tárgyaiknak megfelelően.

A tananyag megismerése után egy 20 kérdésből álló online tesztet kell kitölteniük. A sikeres teljesítéshez legalább 15 kérdésre kell jól válaszolni.

A cél az, hogy a pedagógusok felfrissítsék tudásukat a NAT-ról vagy az óvodai országos alapprogramról.

A képzés elvégzését az ugyancsak idén induló teljesítményértékelés során is figyelembe veszik.

A BM közölte azt is, egyelőre az óvodapedagógusoktól érkeztek visszajelzések, a szaktárca szerint pozitívan értékelték a tananyag szerkezetét, tartalmát.

A Pedagógusok Szakszervezetének ügyvivője ezt másként látja, írja a Népszava. Nagy Erzsébet a lapnak elmondta, a hozzájuk érkezett visszajelzések alapján sokan megalázónak tartják a számonkérést és úgy gondolják, hogy nem vizsgázni kellene a NAT-ból, hanem vitákat kellene tartani róla, különösen, hogy jövőre esedékes a NAT felülvizsgálata.

Nagy Erzsébet szerint azt sem lehet tudni, mennyi pont jár a képzés elvégzéséért a teljesítményértékelés során, ahogy azt sem, egyáltalán mennyi fizetésemelés jár azoknak, akik 80 százalék fölött teljesítenek - olvasható a lapban.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Kis-Benedek József: Irán maga lépett akcióba, és ez az eszkaláció irányába mutat

Izrael nem számított az iráni csapásra, Teherán viszont nem akart nagyobb támadást indítani – értékelte az újabb közel-keleti konfliktust Kis-Benedek József. A biztonságpolitikai szakértő beszélt arról is, hogy Irán a Nyugat által eddig nem ismert rakétákkal támadott, amelyek nagyon gyorsan elérték Izrael területét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×