eur:
397.18
usd:
355.97
bux:
74624.75
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Back view of elementary student raising arm in order to answer a questing during a class.
Nyitókép: Drazen Zigic/Getty Images

Megkezdődött a pedagógusok továbbképzése, csaknem hatezren már sikeresen levizsgáztak

Szeptember közepén indult és január végéig tart a pedagógusok kötelező továbbképzése és számonkérése. A köznevelési helyettes államtitkár szerint az első visszajelzések pozitívak. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke viszont feleslegesnek nevezte a vizsgáztatást.

Szeptember 11-én elsőként az óvodapedagógusok számára nyílt meg az új, kötelező online továbbképzési és vizsgáztatási rendszer. Az első tapasztalatokról a köznevelési helyettes államtitkár beszélt az InfoRádióban. Balatoni Katalin kiemelte: a hazai köznevelésben teljesen új az a felület, amelyet a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rendszere biztosít a továbbképzésre. Mint fogalmazott, egy „innovatív online tanulási platformról” van szó, és összesen 105 ezer pedagógusnak kell elvégeznie a kurzust, amely vizsgával zárul.

A helyettes államtitkár szerint azonban nem a vizsgán van a fő hangsúly, hanem magán a képzésen, amelyen új, hasznos ismereteket lehet elsajátítani, illetve bővíthetik tudásukat a tanítók, tanárok, óvodapedagógusok.

Az érintetteknek 10 órás anyagnak megfelelő online tartalmat kell végigolvasniuk és tanulmányozniuk, amire 84 nap áll a rendelkezésükre.

A pedagógusok saját időbeosztásuktól függően végezhetik el a képzést, melyet nem szükséges egyben, hanem lehet akár részletekben is teljesíteni. A kurzus végén összesen három lehetőség van a vizsga abszolválására, vagyis ha valakinek első próbálkozásra vagy másodikra sem sikerül, még mindig van egy esélye.

Még csak az óvodapedagógusoknak nyílt meg a felület, de a következő napokban a tanítók is elkezdhetnek ismerkedni a platformmal, illetve az ott található anyaggal. Balatoni Katalin tájékoztatása szerint

eddig 12 144 óvodapedagógus regisztrált, és közülük 5745-en sikeres vizsgát tettek.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke értelmetlennek nevezte ezt a fajta számonkérést, szerinte semmi szükség ilyen típusú vizsgára, mert a nemzeti köznevelési törvény alapján 2025-re úgyis felül kell vizsgálnia a kormánynak a Nemzeti alaptantervet. „Ennek tudatában teljesen felesleges számon kérni és vizsgáztatni a pedagógusokat egy idejétmúlt Nemzeti alaptantervből” – fogalmazott Totyik Tamás.

Hozzátette: a szakszervezeteken kívül a Nemzeti Pedagógus Kar, valamint az egyházi fenntartók is egyetértenek abban, hogy a továbbképzés támogatandó, az összes pedagógus kötelező vizsgáztatása viszont nem.

A pedagógusoknak legkésőbb 2024. január 31-ig kell levizsgázniuk, az eredményt ugyanis figyelembe fogják venni a teljesítményértékelés során.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

Koppintás és „rablás” a riválistól, nyerő pilótapáros a fedélzeten – a McLaren felemelkedésének háttere

A McLarennél Lewis Hamilton 2012-es távozása után komoly vesszőfutás kezdődött, ami főként a rossz motorválasztás számlájára volt írható. Az elmúlt években viszont sokat fejlesztett a brit istálló, aminek a gyümölcse az idei szezonra érett be – mondta az InfoRádióban a Motorsport Online főszerkesztője. Vámosi Péter arról is beszélt, hogy a Lando Norris–Oscar Piastri páros nagyon jól működik, igaz, vannak hiányosságaik is, így egyáltalán nem lehet leírni Max Verstappent.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×