eur:
396.02
usd:
354.66
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
A drónnal készült képen kombájnok aratják a búzát Debrecen határában 2024. június 20-án. Országszerte elkezdődött az aratás, idén szokatlanul korán és már a következő héten véget is érhet, ha az időjárás engedi. A mostani szárazság kedvez a munkálatoknak, a kora nyári esőzések jót tettek a kapásnövényeknek.
Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Szakértő: rengeteg termelő feladná, ha megszűnnének az uniós agrártámogatások

Svédország és Finnország európai ügyekért felelős miniszterei szerint a Magyarországnak fizetett uniós agrártámogatásokat is fel kellene függeszteni a jogállamiság megsértése miatt.

Jogállamisághoz kötné az uniós agrártámogatásokat két északi állam, Svédország és Finnország. A két állam közös levelet írt az Európai Bizottságnak, a javaslat érzékenyen érintené Magyarországot.
Ahogy arról korábban beszámoltunk, az EU közös agrárpolitikája, a KAP a 2023-2027-es időszakra 264 milliárd eurót különít el, amelyből 189 milliárd euró közvetlen jövedelemtámogatást és 66 milliárd eurót az elszegényedett vidéki területek fejlesztésére fordít.

"Ez egy óriási tétel, amiről itt szó van. A közös agrárpolitika az Európai Unió költségvetésének az egyik legnagyobb szelete, most is az egész Európai Unión belül a kiadásoknak körülbelül a harmadát jelenti" - mondta az InfoRádióban Braunmüller Lajos.

Az Agrárszektor főszerkesztője úgy számol, hogy Magyarország tekintetében árfolyamtól ól függően a teljes ciklusban 2,9 milliárd eurós támogatást jut a vidékfejlesztésre, aminek ötöde uniós forrás, a többit önrészként adja a magyar állam. A közösségi forrás tehát évente nagyjából évi 550-600 milliárd forintnak felel meg.

A szakértő szerint ennek az összegnek a megvonása a hazai élelmiszeripar összeomlásához vezetne, és csak néhány ország, mint például Hollandia, vagy Olaszország tudná ugyanezt átvészelni.

"Magyarországon ahol az agrártermelésnek a jövedelmezőségében rendkívül sokat számít a közös agrárpolitika. Olyannyira, hogy ha ezeket a pénzeket elvonnák, akkor egy csapásra veszteségessé válnának a jelenlegi gazdálkodási környezetben a magyar termelők, legalábbis a döntő részük. Például a szántóföldi növénytermesztés, ami Magyarországon meghatározó, nagyon erősen rá van utalva ezekre a pénzekre" - tette hozzá Braunmüller Lajos.

A szakértő emlékeztetett arra, hogy a korábbi ciklusban is felmerült már Magyarországgal és Lengyelországgal kapcsolatban az agrárpénzek elvonása, de akkor ezek a felvetések elhaltak, most júliusban Ursula von der Leyen vetette fel az elképzelést, amit a svéd és a finn európai ügyekért felelős miniszter is szorgalmaz.

"Kialakulhatna az a helyzet, hogy a pénzek nem jönnek, de az elvárt ökológiai előírásokat, és szabályokat azonban továbbra is be kell tartaniuk a termelőknek. Egy európai uniós összehasonlításban gyenge hatékonyságú magyar agráriumnak, ami a termelési szerkezetéből kifolyólag is erőteljesen rá van szorulva ezekre a támogatásokra, adott esetben támogatások nélkül kellene versenyezni a külföldi, és itt most európai uniós, természetesen más tagállamokból érkező agrártermékekkel" - fejtette ki a főszerkesztő. Hozzátette, hogy biztos abban, hogy nehéz lenne így versenyezni, és rengeteg termelő azonnal feladná hivatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 04:08
×
×
×
×