eur:
396.14
usd:
354.85
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert
Egy pad a Dunában Nagymarosnál 2016. július 16-án. Az elmúlt napokban lehullott, nagy mennyiségű csapadék miatt elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Duna magyarországi felső szakaszán.
Nyitókép: MTI/Mohai Balázs

Egyelőre nem pihenhetnek meg a vízügy szakemberei

Lassan levonul az ár, a csúcsa várhatóan ma éjjel hagyja el az országot. A vízügyesekre azonban további feladatok várnak: zajlik az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, illetve a helyreállítás előkészítése.

Nyugatról hétfőn egy hidegfront érte el az Alpok vízgyűjtőit, amely – elsősorban a Felső-Dráva vízgyűjtőjére – ugyan hozott csapadékot, illetve a csütörtökön várható frontból is számítunk erre, de a jelenlegi árhullám levonulását ezek a mennyiségek már nem befolyásolják. Az elmúlt napokban a Duna bajor és osztrák szakaszán fokozatosan stagnáló vízállások alakultak ki – írja közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az apadás hatására a főváros feletti hazai Duna-szakaszon mára mindenhol a fokozatok szintje alá csökkent a vízállás. Budapesten a folyó már most sem éri el az alsó rakpartot, napközben pedig várhatóan a legalacsonyabb, I. fokú készültségi szint alá apad. Paksnál 22-én (vasárnap) napközben a II. fok szintje fölött, Baján pedig hétfő este a III. fok szintjét meghaladóan tetőzött a folyó.

Mohácsnál nagyon lassan, a számítások szerint a keddi nap második felében, de akár az éjszakáig elnyúlóan következhet be a tetőzés, a II. fokú árvédelmi készültségi szintet meghaladóan.

Mivel az apadás, illetve az árhullám mind délebbre vonul, a felsőbb Duna-szakaszokra átrendelt több száz vízügyes munkatárs másfél hét után már hazamehetett a saját igazgatóságához, és indulnak azok is, akik szintén az otthonuktól távol, de a Közép-Dunán vettek részt a védekezésben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szakemberek megpihenhetnek.

Zajlik az ideiglenesen kiépített gátak, magasítások mérése és az adatok rögzítése a későbbiekre, ezeknek a védműveknek a bontása, illetve a helyreállítás előkészítése. Az árhullám levonultával már a vízzel nem érintkezett homokzsákok ürítése és elszállítása is megkezdődhetett. A szennyeződött, vízzel átitatott zsákok bontása azonban csak a II. fokú készültség megszűnése után lehetséges.

Ahol lehet, már a víz visszatartására is gondol az OVF: áradás közben nincs mód a víz visszatartására, ám a tetőzést követően, amint elindul az apadás, megkezdik a vízpótlást azokon a területeken, amelyek a vízügy rendelkezésére állnak.

Címlapról ajánljuk
Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Kormányválság alakult ki Csehországban, koalíciós tárgyalások jönnek

Azután, hogy Petr Fiala miniszterelnök kedden bejelentette, meneszteni kívánja a kabinetből Ivan Bartos kalózpárti kormányfőhelyettest és regionális fejlesztési minisztert, mert nem elégedett a munkájával, a Kalózpártnál "robbant a bomba". Bartos szerint Fiala megszegte a koalíciós szerződést.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Megváltoztatja nukleáris doktrínáját Oroszország, Vuhledárban folynak a harcok – Háborús híreink csütörtökön

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán bejelentette, megváltoztatja Oroszország nukleáris doktrínáját, kifejezetten azzal a céllal, hogy szükség esetén atomcsapást tudjon mérni Ukrajnára. Eszerint nukleáris csapással lenne sújtható egy olyan agresszor állam is, amely nem rendelkezik nukleáris fegyverrel, de egy másik, atomfegyverekkel rendelkező ország támogatását élvezi. Utóbbi az Egyesült Államokra és Ukrajnára vonatkozhat. Orosz jelentések szerint újabb két települést foglaltak el Donyeck megyében, és már az egykor 14 ezres város, Vuhledár belterületén folynak a harcok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×