eur:
392.89
usd:
355.56
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Maruzsa Zoltán, a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára (j), Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára (k) és Türk László, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója a tankönyveket nézi a debreceni Alföldi Nyomdában 2024. július 16-án. A megrendelt tankönyvek gyártása a napokban fejeződik be a debreceni nyomdában, a tanévkezdésre minden iskolában ott lesznek a tankönyvek.
Nyitókép: MTI/Derencsényi István

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet hétfőn - a nap hírei

Megszólalt a Porticello kikötője közelében elsüllyedt luxusjacht második gyanúsítottja. Legalább az egyik német tartományi választást, a türingiait a jobboldali AfD nyerte.

Másfél millió diák kezdi meg a tanévet holnap a köznevelésben és a szakképzésben, a tanulók és tanárok számára is több változás várható. A köznevelési államtitkár korábban elmondta: a mobiltelefonok iskolai használatának korlátozásától azt várják, hogy ösztönzőleg hat majd a tanulási eredményre és a diákok egymás közötti kapcsolatainak kialakítására. Maruzsa Zoltán arról is beszélt, hogy a tanárok számára teljesítményértékelési rendszert vezetnek be, ennek eredménye befolyással lesz a bérezésre is.

Tüntetést szerveznek holnap este 6 órára a Belügyminisztérium elé a Madách Imre Gimnázium diákjai a Tanítanék mozgalom segítségével az igazgató leváltása miatt – közölte az érdekvédelmi szervezet. Mészáros Csabát a múlt héten azonnali hatállyal mentette fel a Belügyminisztérium, mert a tárca szerint az igazgató szembement az iskolai mobiltelefon-használatot korlátozó rendelettel.

Továbbra is az önkormányzatokon keresztül biztosítja a kormány az ingyenes vagy a kedvezményes gyermekétkeztetést a holnap kezdődő új tanévben – erősítette meg a kormányszóvivő. Vitályos Eszter a Kossuth Rádióban azt mondta: azzal, hogy a tankönyvek ingyenesek, 15 milliárd forintot takaríthatnak meg a magyar családok, továbbá 80 ezer ingyenes tanszercsomagot is biztosítottak a rászoruló családok részére.

Idén 3,4 milliárd forintos keretösszeggel hirdették meg a Nemzeti Tehetség Programot, amelyben több ezer tehetséges fiatal kap támogatást - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára. Idén a műszaki, természettudományi, mérnöki, informatikai és a matematikai képzésekre fókuszáltak. A 16 éves programban eddig 37 milliárd forintot támogatást osztottak ki.

Legalább az egyik német tartományi választást, a türingiait az Alternatíva Németországnak jobboldali párt nyerte meg az exit pollok szerint. A felmérések tanúsága szerint az AfD Szászországban is versenyben van a győzelemért a Kereszténydemokrata Unióval, a CDU-val. A felmérések szerint Türingiában a párt 30,5-33,5 százaléknyi szavazatot szerzett, míg Szászországban 30-31,5 százalékot. A választás nagy vesztese Olaf Scholz kancellár Német Szociáldemokrata Pártja lehet, amely mindössze 6,5, illetve 8,5 százalékot szerzett.

Szerbiában mintegy 700 termék árát csökkentette a kormány a magas infláció hatásainak mérsékléséért. A kijelölt élelmiszerek és tisztítószerek ára október végéig marad alacsony. A termékek, köztük a burgonya, alma, méz, mosószer, hús, hal, rizs, tojás és sajt ára átlagosan csaknem 27 százalékkal csökkent.

A mélyebb oroszországi csapások engedélyezését várja az Egyesült Államoktól a Nyugat által biztosított nagy hatótávolságú fegyverekkel az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij korábban Londontól, Berlintől és Párizstól is ezt kérte. Az Egyesült Államok a fegyverek használatát ukrán területre és a védelmi célú határon átnyúló műveletekre korlátozta.

Saját F16-os vadászgépét lőhette le az ukrán légvédelem, ezért meneszthette az ukrán elnök a légierő parancsnokát. A vadászgép hétfőn zuhant le, a pilóta meghalt. A baleset kivizsgálására nemzetközi szakértőket vonnak be. A vizsgálat során azonban mérlegelik a mechanikai hiba vagy a pilótahiba lehetőségét is.

Izraelben általános sztrájkra szólított fel az elhurcolt túszok családtagjainak szövetsége, miután újabb 6 fogollyal végzett a Hamász. Így kényszerítenék ki a túszalku mielőbbi aláírását. Izraeli Üzleti Fórum, amely az ország 200 legnagyobb magánvállalatának munkavállalóit képviseli, csatlakozott a túszok családjaihoz.

Palesztin fegyveresek agyonlőttek 3 izraelit egy rendőrautóban Ciszjordánia déli részén, egy autópályán. A merénylőket az izraeli hadsereg üldözőbe vette. A feltételezések szerint egy elhaladó járműből nyitottak tüzet a rendőrautóra, majd gyalog menekültek el a helyszínről.

Megszólalt a Porticello kikötője közelében, nagy viharban elsüllyedt luxusjacht második gyanúsítottja. A Bayesian 22 éves túlélője, Matthew Griffiths, aki a tragédia éjszakáján őrszolgálatot teljesített, az olasz hírügynökség szerint a nyomozóknak azt mondta, ő ébresztette a kapitányt, amikor a szél 20 csomós, kb. 40 km/órás volt, aki utasította a többiek felébresztésére. A hajó azonban megbillent, a vízbe zuhantak, de sikerült visszamászniuk, és próbáltak menteni, akit tudtak. A hajón tartózkodó 22 emberből 7-en meghalt.

Megtalálták a Kamcsatka-félszigeten szombaton lezuhant, turistákat szállító helikopter roncsait. A balesetet a mentőszolgálat szerint senki sem élte túl. Eddig 17 holttestet találtak meg. A helikopteren 19 utas és 3 fős személyzet tartózkodott. A gép valószínűleg a kedvezőtlen időjárási körülmények és látási viszonyok miatt csapódott hegyoldalnak.

A párizsi olimpia után sem távolítják el az olimpiai öt karikát az Eiffel-toronyról - jelentette be a francia főváros polgármestere. Anne Hidalgo egy francia lapnak úgy nyilatkozott, hogy Párizs ehhez megkapta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság engedélyét.

Címlapról ajánljuk
Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Amikor hatszorosára drágul az áram, Új-Zéland ezt nagyon benézte

Új-Zélandon súlyos gondokat okozhat a zöldenergiára való túlságosan gyors átállás. Még a nagy szegmenst jelentő vízienergia sem garantálja – az aszályok miatt – a megbízható áramtermelést, ami, egy szakértői vélemény szerint kényszerű áramszünetekhez vezethet. Közben már több üzem bezárt, mert nem tud termelni a magas áramköltségek miatt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×