eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Simon Luca nézegeti a tanszercsomagot családja soroksári kertjében, amelyet az Ökomenikus Segélyszervezet állított össze és a posta segítségével jutott el hozzájuk 2013. augusztus 27-én. Iskolakezdés együtt! elnevezéssel indított segélyakciót a 1353-as adományvonalán az Ökumenikus Segélyszervezet, hogy ezer rászoruló diák számára nyújthasson jelentős, fejenként tízezer forint értékű segítséget a tanévkezdéshez. A segélyakció partnere, a Magyar Posta augusztus 27-én megkezdte a csomagok kézbesítését.
Nyitókép: MTI Fotó: Beliczay László

A kormány sok segítséget ad

A kormány sok segítséget nyújt a tanévkezdéshez a családoknak, és januártól tovább emelik a pedagógusbéreket - mondta a kormányszóvivő a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hétfőn 1,5 millió gyermek számára kezdődik meg a 2024/2025-ös tanév.

Vitályos Eszter kifejtette, a szeptemberben esedékes családtámogatási ellátásokat - a gyetet, a gyest és a családi pótlékot - már augusztus végén folyósították, ez 1,1 millió családot érint.

Magyarországon évek óta minden diáknak ingyenesek a tankönyvek, ami 15 milliárd forint terhet vesz le a magyar családok válláról. A Kello Könyvtárellátó NKft. 13 millió tankönyvet szállított ki 4100 iskolába 1,2 millió diáknak - mondta.

A kormány az önkormányzatokon keresztül biztosítja az ingyenes vagy a kedvezményes gyermekétkeztetést, ami elsősorban a nagyobb családokban élőknek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek, tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családoknak jelent segítséget.

Külön a rászoruló családoknak 80 ezer ingyenes tanszercsomagot biztosított a kormány - tette hozzá. Továbbá az elmúlt években kiosztottak 500 ezer laptopot az 5. és 12. évfolyamos diákoknak, és 2025 végéig további laptop szállítására lehet számítani - jelentette ki.

Vitályos Eszter szerint a családbarát adórendszer is a családokat segíti: az elérhető adókedvezmények révén több mint 4500 milliárd forint többletjövedelem maradt a családoknál az elmúlt 12-13 évben - hangsúlyozta.

Megjegyezte, a határon túl élő magyar családoknak is igyekszik a kormány segítséget nyújtani.

A kormányszóvivő szólt arról, hogy szeptember elsejétől a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákoknak az állam ingyenesen biztosítja a B kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és a gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. Emellett fenntartják a sikeres nyelvvizsgadíj visszaigénylésének a lehetőségét, ami az elmúlt években több mint 6 milliárd forintot jelentett a magyar családoknak, és több mint 187 ezer fiatal vette igénybe - közölte.

A mobiltelefonok iskolai elvételéről szólva elmondta, az intézkedés célja, hogy nagyobb figyelem jusson a tanulásra, és a szünetekben a gyerekek ne "kütyüzzenek", hanem beszélgessenek egymással. Úgy fogalmazott: az ingyenes laptopok kiosztása jelzi, hogy "amennyiben a tanulást segíti a digitális eszköz, akkor nemcsak lehetőség, hanem kötelezettség is lesz a használata".

Vitályos Eszter a szerinte "rendkívül indokolt" pedagógus-béremelésről elmondta, a kormány fenntartja azt a többlépcsős béremelést, amelyet már az idei évben elkezdett, és amely hatására a tanári átlagbér elérte a 670-680 ezer forintot. Január elsejével a béremelés folytatódik, 21 százalék körüli emelést terveztek be 2025-re, ezzel nagyjából 820 ezer forintra nő a tanári átlagbér. Ha követik ezt az emelést, 2027-re akár az egymillió forintot is meghaladja - mondta.

Hangsúlyozta, a kormány azt vállalta, hogy a diplomás átlagbérhez igazítja a tanári béreket, "ami azt jelenti, hogy annak minimum 80 százalékán fogja tartani a tanári átlagkeresetet".

Kitért a teljesítményértékelési rendszerre, mint mondta, volt egy általános cél, hogy aki többet vállal az iskolában, többet is keressen. Véleménye szerint ennek megfelelően alakítják ki a teljesítményértékelés rendszerét.

A pedagógushiánnyal kapcsolatban közölte, azt a Klebelsberg Központ kezeli. "Nyilván vannak olyan helyek, ahol vannak betöltetlen álláshelyek, azon vagyunk, hogy ezeket is meg tudjuk oldani, és mindenhol zavartalanul el tudjon indulni a tanév" - jelentette ki.

A kormányszóvivő megjegyezte, az elmúlt két évben nőtt az érdeklődés a pedagóguspálya iránt, idén a tanárképzés lett a második legnépszerűbb a felsőoktatási intézményekbe jelentkezések alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Nyugdíjpénzek Magyarországon: Európa szégyenpadjára kerültünk, a kormány ötletével még tovább süllyedhetünk

Nyugdíjpénzek Magyarországon: Európa szégyenpadjára kerültünk, a kormány ötletével még tovább süllyedhetünk

A magán-nyugdíjpénztári rendszer 2010-es beszántása óta súlyos lakossági bizalomhiánnyal küzd a nyugdíjcélú öngondoskodás hazai magánpiaca. Korlátozta növekedését a lakosság figyelmét elterelő állampapírpiaci hozamvadászat is az elmúlt években, üzenetében azonban még súlyosabb csapást jelenthet számára a kormány azon elképzelése, amely rövidebb távú célok érdekében áldozná be a hosszú távra félretett megtakarítások egy részét. Eközben most már tényleg egész Európa elhúz mellettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 14:53
×
×
×
×