eur:
394.83
usd:
367.86
bux:
71456
2024. július 2. kedd Ottó
A 2020. július 10-én közreadott képen látogatók nézik az isztambuli Hagia Sophia bizánci építésű hajdani ortodox bazilika belső terét június 25-én. A török államtanács július 10-én dönt arról, hogy semmissé nyilvánítja-e azt az 1934-es határozatot, amely elrendelte, hogy a bazilika múzeumként működjön. Ez lehetővé tenné, hogy újra mecsetté alakítsák a jelenleg is múzeumként üzemelő Hagia Sophiát.
Nyitókép: Emrah Gürel

Új pátriárkát választott a bolgár ortodox egyház - a nap hírei

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért a Fidesz, az Osztrák Szabadságpárt és a cseh ANO párt elnöke. Magas részvétel mellett zajlik a nemzetgyűlési választások első fordulója Franciaországban.

Patrióta kiáltványt fogadott el az európai jövőért Bécsben Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Herbert Kickl-lel, az Osztrák Szabadságpárt elnökével, valamint Andrej Babis korábbi cseh kormányfővel, az ANO párt elnökével. Herbert Kickl bejelentette, hogy új pártszövetséget hoznak létre Patrióták Európáért névvel. Orbán Viktor arról beszélt, hogy új korszak kezdődik, amelyben ez az európai frakció megváltoztatja az európai politikát. Andrej Babis pedig arról beszélt, hogy az együttműködés nyitott minden hasonlóan gondolkodó előtt.

A magyar európai uniós soros elnökség központi célkitűzése az európai versenyképesség erősítése - közölte a területért felelős miniszter a Kossuth rádióban. Bóka János elmondta: szeretne valódi európai tőkepiaci uniót teremteni, amelyben erősebbek lennének az infrastrukturális és energetikai összeköttetések, továbbá olyan európai iparpolitikát kialakítani, amely az európai iparral együttműködve valósítaná meg a nagy európai célkitűzéseket, például a zöld átmenetet.

A magyar uniós elnökségi programok kiemelt figyelmet fordítanak az akadálymentesítésre, különös tekintettel a fogyatékossággal élő emberek egyenlő esélyeinek biztosítására - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Az Európai Uniós Ügyek Minisztériuma és a fogyatékossággal élőket képviselő szervezetek találkozóján hangsúlyozták: kiemelt cél a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés.

Benyújtotta alkotmányjogi panaszát a főpolgármester-választás eredménye miatt Vitézy Dávid – írja a Telex. A volt főpolgármester-jelölt a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól. A Kúria szerdán elfogadta a Nemzeti Választási Bizottság döntését, ami azt jelenti, hogy nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. Karácsony Gergely nem sokkal később átvette a főpolgármesteri megbízólevelét.

A Gránit Bank már kártalanította ügyfeleit a jogosulatlan App Store terhelések után. Az ügyfelek számláira meg is érkeztek a jóváírások. A hiba következtében a magyar ügyfeleknél szerdán 18-20 óra között mintegy 780 ezer jogosulatlan terhelés történt több mint 2 milliárd forint értékben. Az MNB soron kívüli vizsgálatot indít az ügyben.

Az uniós jogszabályok betartására szólította fel a légitársaságokat a szokásosnál több panasz miatt a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége. A szervezet szerint az utóbbi hetekben az utasok széles körét érintő káosz alakult ki az európai reptereken, miközben a légitársaságok közül több is megpróbált kibújni egyértelmű felelőssége alól. A kormányhivatal több légitársasággal szemben is indított eljárást.

Franciaországban magas a részvétel mellett zajlik az előrehozott nemzetgyűlési választások első fordulója. Délig a jogosultak 25,9 százaléka adta le szavazatát, míg két évvel ezelőtt az első fordulóban 18,4 százalék szavazott. A részvételt estig több mint 60 százalékosra várják, ami rekord lenne. --- A több mint 49 millió választópolgár a parlament alsóházának 577 képviselőjét választja meg 5 évre. A voksolás tétje, hogy a Nemzeti Tömörülés fennállása óta először meg tudja-e szerezni a kormányzáshoz szükséges többséget.

Gyásznapot tartanak Zaporizzsja megyében a Vilnyanszkot ért orosz rakétacsapás miatt. Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a Zaporizzsjától 29 kilométerre fekvő délkelet-ukrajnai város egyik lakóházát ért becsapódásban 7 ember - közöttük 3 gyermek és 1 nő – halt meg, 36-an pedig megsebesültek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismét emlékeztette az ország szövetségeseit, hogy Kijevnek több légvédelmi rendszerre van szüksége.

Új pátriárkát választott a bolgár ortodox egyház. Az 52 éves Daniil vidini metropolita a főváros, Szófia metropolitájának tisztségét is megkapja. Bulgária 6,5 milliós lakosságának kétharmada ortodox keresztény, a katolikusok száma több tízezerre tehető, míg a muszlimok a népesség 10 százalékát teszik ki.

Belgrádban két férfit őrizetbe vettek a hétvégi számszeríjas támadás után - jelentette be a belügyminiszter a szerbiai közszolgálati televízióban. Ivica Dacic elmondta: a támadást a szerb állam ellen irányuló terrortámadásnak tekinti, ezért a hatóságok további házkutatásokat tartanak, vörös szintre emelték a biztonsági készültséget, és szigorítják a fegyvertartási törvényt.

Joe Biden támogatására kérte a Demokrata Párt vagyonos pénzügyi donorjait az elnök felesége. A házaspár a párt anyagi támogatóival találkozott New York államban két nappal azután, hogy értékelések szerint alulmaradt az elnökjelölti televíziós vitában Donald Trumppal szemben. A CNN felmérése szerint a nézők 67 százaléka Donald Trumpot látta a szópárbaj győztesének. Joe Biden szereplését több baloldali médium is katasztrofálisként értékelte.

A Nigéria északkeleti részén 18 ember meghalt és 30 megsebesült öngyilkos merénylők támadásában. A feltételezett öngyilkos merénylők szombaton külön-külön támadtak meg egy esküvőt, egy temetést és egy kórházat, több embert megölve és megsebesítve az egyik városban. A merényletekért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget.

A Fülöp-szigeteken 5 ember meghalt, 38 megsérült egy tűzijátékraktárban történt robbanásban. Az áldozatok közül négyen raktári dolgozók voltak, az ötödik áldozat az egyik alkalmazott 4 éves gyermeke volt. A robbanásnak mintegy 3 ezer négyzetméteres körzetben volt látható nyoma.

Svájcban 4 ember meghalt, és 1 eltűnt a heves esőzés okozta földcsuszamlás után. A mentési munkálatokat nehezíti a rossz időjárás. Svájc nagy részén szombat délután óta heves zivatarok vannak. Az özönvízszerű esőzés és a hóolvadás miatt megduzzadt a Rhone és megáradtak mellékfolyói is.

Manőverezés közben összeütközött két vitorlázórepülő a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagycserkesz közelében. Az irányíthatatlanná vált repülőkből ejtőernyővel ugrottak ki a pilóták, egyikük megsérült. A repülők Nagycserkesz külterületén, egy mezőgazdasági területen értek földet. A rendőrség büntetőeljárásban, szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 11:39
×
×
×
×