eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Corona virus close up
Nyitókép: Radoslav Zilinsky/Getty Images

Lehetnének jobbak is a friss koronavírus-szennyvízadatok

Továbbra is enyhén emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a szennyvízben - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ a honlapján.

A 25. naptári héten a szennyvízben mért SARS-CoV-2 (koronanvírus) örökítőanyag alakulása országos szinten továbbra is – alacsony koncentráció mellett – enyhén emelkedő tendenciát mutat. A mintavételi helyek jelentős részében (11 vármegyeszékhelyen) az örökítőanyag koncentrációja kimutatási határ alatti – írják.

Tendencia tekintetében az ország legtöbb pontján stagnálás jellemző. Emelkedő tendencia tapasztalható Debrecenben, Nyíregyházán, Székesfehérváron és Szekszárdon, Budapest Dél-pesti és Központi Szennyvíztisztító Telepeinek ellátási területén, továbbá a Budapest környéki agglomerációs településeken. Csökkenő tendencia sehol sem tapasztalható. Az NNGYK szerint

a közeljövőben a Covid-19 esetszámok enyhe emelkedése várható.

A szennyvízben mért influenza A örökítőanyag mennyisége a 25. héten – minden településen – kimutatási határ alatt maradt, vagyis az influenzás esetszámok emelkedése a közeljövőben nem várható.

Mint azt írják, a modern népegészségügyi tevékenység során a megbetegedési tendenciák és ezek kapcsán történő beavatkozások alapját és eredményességét integrált surveillance (felügyeleti) rendszerek adják, ezért az NNGYK is felállította az integrált felügyeleti rendszerét a légúti megbetegedések követésére. Ennek keretében az Országos Mentőszolgálat támogatásával a sürgősségi ellátás adatait a szennyvíz alapú vizsgálataikkal összevetve követik az influenza és a Covid-19 esetében a vírusterhelést a szennyvízben és a sürgősségi ellátási igényt az Országos Mentőszolgálat oldaláról.

Elsődleges elemzéseik alapján megállapítható, hogy az influenza szennyvízben mért vírusterhelés emelkedését 2 héttel követi a sürgősségi ellátási igény növekedése, míg a koronavírus (SARS-CoV-2) örökítőanyag emelkedését 1 héttel követi a mentőszolgálat hívásszámának növekedése.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×