eur:
396.63
usd:
370.37
bux:
71492.81
2024. június 27. csütörtök László
Varga Réka, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar dékánja beszédet mond a 10 éves az Alaptörvény című tanulmánykötet bemutatóján az egyetemen 2022. november 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Varga Réka lett az Alkotmánybíróság elnökhelyettese

Titkos szavazással döntöttek.

Mint ismert, Sulyok Tamás korábbi alkotmánybírósági elnök márciusban köztársasági elnök lett, és hogy a szervezet folytathassa működését, Salamon Lászlót választották elnökhelyettesnek. Később az Alkotmánybíróság elnökévé választották Juhász Imrét, akinek mandátuma kevesebb mint tíz hónapra szól (mivel akkor, 2025. április 3-án jár le alktománybírói megbízatásának 12 éve).

Salamon László elnökhelyettes alkotmánybírói mandátuma 2025. februárban jár le, de most mégis új elnökhelyettest választottak. Arra, hogy még az öthetes nyári szünet előtt új elnökhelyettes legyen, a jogi szabályozás ad lehetőséget, mivel az új elnök hivatalba lépésével a törvény erejénél fogva szűnik meg az elnökhelyettes megbízása.

Tehát egy héttel az új elnök hivatalba lépése után, június 18-án a testület szavazott, és – Juhász javaslatára – titkos szavazással Varga Rékát választotta meg elnökhelyettesnek, írta az Index.

Varga Réka életrajza

Az Alkotmánybíróság honlapján megjelent életrajz szerint Varga Réka 2001-ben szerzett jogász diplomát az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán. 2001-től 2009-ig a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága jogi tanácsadója volt. 2009-től 2016-ig a Magyar Vöröskereszt jogi tanácsadója, 2016-tól önkéntese.

2016-tól 2019-ig a Külgazdasági és Külügyminisztérium Nemzetközi Jogi Főosztályának vezetője, 2019-2020 között az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala főtitkára, 2020-tól 2023-ig az Igazságügyi Minisztérium nemzetközi jogi főtanácsadója.

2004-től a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog-és Államtudományi Karán megbízott oktató, adjunktus, majd docens, 2022-ben megbízott tanszékvezető. 2021-től 2022-ig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. 2022-től az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának dékánja, a Nemzetközi Jogi Tanszék egyetemi docense.

2013-ban PhD fokozatot szerzett. Szakterülete a nemzetközi jog, nemzetközi humanitárius jog, nemzetközi büntetőjog, nemzetközi jog és belső jog kapcsolata, nemzetközi szervezetek joga, immunitás, nemzetközi szerződések joga.

Varga Réka 2023. szeptember 2-a óta tagja az Alkotmánybíróságnak. Az Alkotmánybíróság teljes ülése 2024. június 18-i ülésén elnökhelyettesnek választotta.

Az Abtv. 21. §-a és az Ügyrend alapján az elnökhelyettest az Alkotmánybíróság tagjai sorából az elnök javaslatára az Alkotmánybíróság teljes ülése választja meg titkos szavazáson. Az elnökhelyettes az elnök akadályoztatása esetén az elnök jogkörében eljárva helyettesíti az elnököt, valamint ellátja mindazokat a feladatokat, amellyel az elnök megbízza.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: ez egy pimaszság az európai választókkal szemben

A versenyképesség lesz a magyar EU-elnökség egyik prioritása, a programtervezetet pedig szinte minden ország támogatja. A magyar kormány nem támogatja Ursula von der Leyen újraválasztását az Európai Bizottság élén – többek között ezekről beszélt a miniszterelnök az EU-csúcson tartott sajtótájékoztatóján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×