eur:
390.09
usd:
357.45
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Kamionok várakoznak a csanádpalotai magyar-román autópálya-határátkelőhely közelében, az M43-as autópályán 2020. március 20-án. Ezen a napon tizenkét órásra nőtt a kamionok várakozási ideje, a várakozásra kényszerülő árufuvarozóknak a rendőrök és a katasztrófavédelem munkatársai vizet osztanak. Több mint 35 kilométeres kamionsor alakult ki a Romániába tartó tehergépjárművekből.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Kiemelt beruházás lesz az M43-as megépítése is

A rendeletmódosítások több szempontból is kapcsolódhatnak a szegedi BYD-gyár építéséhez, és a vízkezelést, valamint a vasútfejlesztést is érinthetik.

A kormány kiemelt beruházássá nyilvánítana több, a szegedi BYD-gyárhoz kapcsolódó fejlesztést, köztük az M43-as autópályát építését is – írja a Portfolio.

A rendeletmódosítások után egyszerűsített hatósági eljárások indulhatnak a térség közlekedés- és víziközmű-fejlesztéseit érintően. A tervezet alapján

az 5-ös számú főút és az M43-as autópálya közötti szakasz fejlesztését, valamint az 502-es számú főút meghosszabbítását is kiemelt jelentőségű beruházásnak nyilvánítják.

Továbbá Szegeden több közúti és vasúti infrastruktúra fejlesztését is nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektként kezelik, így például a Vértói úton található vasúti átjáró átalakítását és a szegedi ipari parkhoz kapcsolódó vasúti infrastruktúra felújítását is.

A víziközmű-beruházásokkal kapcsolatban ugyancsak fontos változások lépnek életbe: a Szeged Ipari Park ivóvízellátásának és szennyvízelvezetésének fejlesztését kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánítják. A rendeletmódosítás a már folyamatban lévő közigazgatási hatósági ügyeket is érinti, így a projektek gyorsabban, hatékonyabban valósulhatnak meg.

A változtatások több szempontból is kapcsolódnak a szegedi BYD-gyár építéséhez. A kínai cég a 300 hektáros ipari parkot azután vette át, hogy eredetileg a Pick épített volna ezen a területen új üzemet, de a terveket végül elvetették. A BYD a Picktől vásárolt területen alapozási engedélyeket kért márciusig, akkora a földeket már át is adták számukra. Az érintett területen azonban nincs hely több épületnek, ezért az új gyártórészleg az M43-as autópálya mentén épülne, így pedig jelentősen lecsökkenne a távolság a béketelepi városrész Liliom Lakóparkjához, amely a gyárhoz legközelebb található lakóterület.

Címlapról ajánljuk
ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

ZDF: Vlagyimir Putyinnak köszönheti NOB-elnöki posztját Thomas Bach

Alig egy héttel a párizsi olimpiai játékok július 26-i megnyitója előtt állt elő a ZDF német közszolgálati televízió azzal az "exkluzív" információval , amely szerint Thomas Bach NOB-elnök annak idején Vlagyimir Putyinnak köszönhette megválasztását a szervezet élére.
VIDEÓ
Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Minimálbér 2025: bedobták az első konkrét számot

Már megkezdődtek az idei minimálbér-tárgyalások, a Liga Szakszervezetek elnöke pedig azt mondta az InfoRádióban, hogy nemcsak a számokban kell megállapodniuk, hanem fontos technikai kérdéseket is tisztázniuk kell a feleknek. Mészáros Melinda szerint nem kizárt a 10 százalékos emelés a legkisebb kereseteknél, legalábbis a munkáltatók többsége ezt szeretné. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége augusztusban méri fel, hogy a tagvállalatoknak milyen igényeik vannak a béremeléssel kapcsolatban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×