eur:
396.73
usd:
370.98
bux:
70902.29
2024. június 26. szerda János, Pál
Professional studio microphone on blue background with orange audio waveform, Podcasting, broadcasting or recording studio banner
Nyitókép: JuShoot/Getty Images

Orbán Viktor: Magyarország nem enged! – a nap hírei

Elfogadhatatlannak nevezte a kormányfő az Európai Bíróság Magyarországot elítélő döntését a bevándorlási politika ügyében. Budapest teljes területén megismételtetné a főpolgármester-választást Karácsony Gergely. Elutasította a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő Karsai Dániel kérelmét az Emberi Jogok Európai Bírósága. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

Az Európai Unió Bírósága 200 millió euró, plusz napi egymillió euró megfizetésére kötelezte Magyarországot a migrációs politikája miatt. A testület azzal indokolta határozatát, hogy Magyarország nem teljesítette a 2020 decemberében hozott ítéletben foglaltakat, megsértette a befogadási feltételekről szóló irányelvet.

A döntést Orbán Viktor kormányfő a közösségi oldalán, míg Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón felháborítónak és igazságtalannak nevezte. Orbán Viktor úgy fogalmazott: Magyarország nem enged a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának és továbbra is megvédi a határokat. Gulyás Gergely az uniós joggal és a magyar alkotmánnyal is ellentétesnek nevezte az ítéletet.

Nem lesz megszorítás, de kiigazítás lehet a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében – fogalmazott a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte: a kormány tartani szeretné az idei 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt, ami 2 százalékpontos deficit-lefaragást jelent. Mindezt a jóléti szolgáltatások és az embereket közvetlenül érintő, állam által biztosított szolgáltatások megvonása nélkül fogják elérni.

Július elsején nyílik a pályázati lehetőség az Otthonfelújítási Programban a lakosság számára – jelentette be a kormányszóvivő. Vitályos Eszter a Kormányinfón arról beszélt: június 17-étól előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül a beruházók választhatnak, ekkortól válik elérhetővé az otthonfelújítási támogatás végleges pályázati felhívása az Energiaügyi Minisztérium honlapján.

Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi Karácsony Gergely. A főpolgármester rendkívüli sajtótájékoztatóján azt mondta: a Vitézy Dávid által benyújtott állítólagos bizonyítékok nem indokolják az érvénytelen voksok holnapi újraszámlálását, és nincs semmilyen jogi garancia arra, hogy a voksokat nem manipulálják. Vitézy Dávid a főpolgármester bejelentésére úgy reagált: Karácsony Gergely szerint annyiszor kell új választásokat kiírni, ameddig ő azt meg nem nyeri. A Nemzeti Választási Bizottság péntek reggel kezdi meg az érvénytelen voksok újraszámlálását.

Elutasította a gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő Karsai Dániel magyar alkotmányjogász kérelmét az Emberi Jogok Európai Bírósága. A testület szerint nincs joga az orvosok által előidézett mesterséges halálhoz. Az Emberi Jogok Európai Bíróság azt közölte: nincs olyan nemzetközi jogi eszköz, amely kötelezhetné a tagállamokat az aktív eutanázia elősegítésére, annak magyarországi tiltása nem sérti a betegek jogait. Karsai Dániel nagy csalódásként értékelte keresete elutasítását, de kész további fórumokon beadni kérelmét.

Szokatlanul lassan és elhúzódva vonul le az árhullám a Rábán - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Siklós Gabriella a szervezet szóvivője az InfoRádiónak azt mondta: nincs már kritikus szakasz a Rábán, de továbbra is fokozott figyelőszolgálatot látnak el a vízügyi szakemberek. Hozzátette: Győrnél elsősorban elnyúló a tetőzés, Budapestnél továbbra is tartósan magas a Duna vízszintje, de megkezdődött a lassú ütemes apadás.

Azonnali és hosszú távú NATO-támogatást sürgetett Ukrajna számára az észak-atlanti szövetség főtitkára. Jens Stoltenberg a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásának első napja után közölte: az anyagi segítség és a katonai támogatás késlekedése komoly negatív következményekkel jár a harctereken.

Az olaszországi Pugliában elvi megállapodás jött létre a G7-ek éves csúcstalálkozóján arról, hogy 50 milliárd dollárnyi hitelt nyújtanak Ukrajnának az orosz állami vagyon kamataiból. A résztvevők emellett aggodalmukat fejezték ki Kína ipari túlkapacitása miatt és támogatják az afrikai gazdaságok fejlesztését.

Emelkedett a koronavírus örökítőanyagának átlagkoncentrációja a szennyvízben – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Budapest mindhárom mintáját és a Budapest környéki agglomeráció mintáját is emelkedő tendencia jellemzi.

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségi vizsgák: június 5. és 12. között 108 tárgyból, 242 helyszínen, mintegy 45 ezren vizsgáztak - közölte az Oktatási Hivatal. Az érettségi június 17. és július 3. között csaknem 290 ezer középszintű szóbeli vizsgával folytatódik.

Lezárult az idei digitális országos kompetenciamérés és elérhetők az előző tanév mérési eredményei – közölte az Oktatási Hivatal. Összesen 3050 oktatási intézmény több mint 584 ezer tanulója töltötte ki az online teszteket.

Több mint 193 ezer notebookot osztott ki az 5., 6. és 9. évfolyamos tanulók részére áprilistól a nyári szünetig a Klebelsberg Központ. A projekt harmadik eszközosztási körében 1.450 település 2.580 köznevelési intézményébe kerültek digitális eszközök, a programban valamennyi magyarországi köznevelési intézmény részt vehetett.

Wladár Sándort javasolják a nemzet sportolói a társaságuk új, 12. tagjának a május 3-án elhunyt Hammerl László, olimpiai bajnok sportlövő helyére. Wladár Sándor az 1980-as moszkvai olimpián szerzett aranyérmet a 200 m férfi hátúszás döntőjében.

Címlapról ajánljuk

Kiss J. László az Arénában: még ez a német kormány fog evickélni 2025 szeptemberéig

Az EP-választás megmutatta a német politikai erőviszonyokat, a kormánypártok kisebbségbe kerültek, de így sem számít előre hozott választásokra Kiss J. László. A Budapesti Corvinus Egyetem emeritus professzora az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az AfD jövőjéről, a lehetséges kancellárjelöltekről és arról, hogy a sorkötelezettség miért nem nyerő téma Németországban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×