eur:
396.53
usd:
371.04
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. október 25-én.
Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Gulyás Gergely: egy ilyen Magyarország elleni ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg

Az Európai Unió Bírósága súlyos bírságot szabott ki, mert ítélete szerint Magyarország nem tartja tiszteletben az uniós jogszabályokat egyes menekültügyi eljárásokkal kapcsolatban.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az uniós bíróság az Európai Bizottságnál kért összegek sokszorosát szabta ki bírságul Magyarországra: egy 200 millió eurós átalányösszeg, illetve egy napi egymillió eurós kényszerítő összeg szerepel az ítéletben.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón az Európai Unió Bírósága által hozott ítéletről azt mondta, a szervezet ahhoz gyáva volt, hogy a választási kampányban hozzon ítéletet, ezért azt a választás utánra halasztotta, de hetek óta tudják, hogy a kormányt el fogják marasztalni.

"Ez felháborító, ellentmond az uniós jognak, összeegyeztethetetlen a magyar alkotmánnyal, bünteti azt az országot, amely kezdettől elutasítja a migrációt és védi a határokat"

- hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Európai Bizottság keresetében mintegy 1 millió eurós elmarasztalást és napi 6 millió forintnak megfelelő fizetendő összeget kért, ehhez képest 200 millió eurós átalánybírságot és napi mintegy 400 millió forintos további fizetendőt, vagyis a kért összegek sokszorosát szabta ki a bíróság.

"Egy ilyen ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg" - fogalmazta meg a kormány álláspontját Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy "ez a kommunista rémuralom és a Rákosi-rendszer azon ítéleteire emlékeztet, amikor börtönt vagy életfogytiglant kértek, de halált szabott ki a bíró".

Tanulmányozni fogják a döntést, de az ítéletet felháborítónak, igazságtalannak és elfogadhatatlannak tartja a kormány.

Reagált a miniszterelnök is a döntésre. Orbán Viktor a Facebookon úgy fogalmazott, hogy "az Európai Bíróság mai döntése értelmében Magyarországot egyszeri 200 millió + napi 1 millió euróra büntetik, amiért nem engedi be az illegális migránsokat. A döntés felháborító és elfogadhatatlan. Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának!"

Később Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője is reagált, ugyancsak felháborítónak és elfogadhatatlannak nevezve a döntést. "Nem fogjuk hagyni, hogy hazánkból bevándorlóországot csináljanak! Nem engedünk a brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának! Megvédjük a határokat és megvédjük a magyar embereket!" - emelte ki Deutsch Tamás.

Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×