eur:
396.53
usd:
371.04
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Matematikaóra a Zentai Gimnázium új épületszárnyában 2019. április 3-án. Az épületszárny a magyar kormány támogatásával épült.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Lezárult az idei kompetenciamérés

3050 oktatási intézmény több mint 584 ezer tanulója töltötte ki az online teszteket. Az előző évi eredményeket pedig már közzé is tették - közölte az Oktatási Hivatal (OH).

Az OH a közleményben beszámolt arról is, hogy közzétette a 2022/2023-as tanévben végzett mérés eredményeit: az országos és iskolai mutatók a kompetenciamérés adatvizualizációs felületén tekinthetők meg. Az idei mérésben újdonság volt, hogy az 5-11. évfolyamosok digitális kultúra és történelem műveltségi területeken kísérleti mérésekben vettek részt.

Az előzetes tanulói eredmények szövegértésből, matematikából és természettudományból a 6-11. évfolyamon, angol és német nyelvből a 6-8. évfolyamon már elérhetők a TehetségKapu portálon a mérési esemény kódjának és a tanuló mérési azonosítójának megadásával - tudatta a hivatal.

Az előző tanévben, 2023. március 20. és június 9. között 3069 intézmény 582 347 tanulója - évfolyamonként meghatározott rendben - matematikából, szövegértésből, természettudományból és idegen nyelvből, illetve célnyelvből vett részt a mérésben.

A végleges tanulói eredményeket az iskolák az Intézményi Gyorsvisszajelző felületen érhetik el. Az országos és iskolai eredményeket az új adatvizualizációs felület mutatja be, amely a feldolgozott adatok dinamikus megjelenítésével lehetőséget biztosít a kibővült mérési adatbázis egyszerűbb és gyorsabb értelmezésére - tette hozzá a hivatal.

A közleményben kitértek arra is, hogy a digitális átállást követően, 2023-ban is jelentős változások történtek a mérés lebonyolításában, tesztdizájnjában és kiértékelésében: a mérésben kizárólag zárt végű feladatok, illetve szám beírását kérő, szakértői kódolást nem igénylő feladatok szerepeltek.

A Covid-19 járvány hosszútávú hatásai mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy az egy évvel korábbi, 2022-es eredményekhez képest alacsonyabb átlageredményeket értek el a tanulók - írták.

Az OH tájékoztatása szerint 2023-ban matematikából a 6. évfolyamon 1475, a 8. évfolyamon 1586, a 10. évfolyamon 1638 képességpont lett az átlageredmény. Szövegértésből a 6. évfolyamon 1432, a 8. évfolyamon 1513, a 10. évfolyamon 1583 képességpontot értek el a diákok.

A további évfolyamok és mérési területek átlageredményei az adatvizualizációs felületen tekinthetők meg - ismertette a hivatal.

Hangsúlyozták: a digitális mérések célja a tanulók képességeinek, készségeinek minél pontosabb feltérképezése, valamint az intézmények teljesítményének nyomon követése, belső fejlesztéseiknek és a tanulóik eredményes pedagógiai fejlesztésének adatokkal történő támogatása.

A felmérést a tanulók családi hátterét vizsgáló - önkéntesen, név nélkül kitölthető - kérdőív egészítette ki: a gyermekek adataiból képzett családiháttér-index segítségével összehasonlíthatóvá válik az azonos vagy hasonló körülmények között élő diákokat oktató iskolák teljesítménye.

Így azon iskolák értékes pedagógiai munkája is kimutatható, amelyek nehezebb körülmények között élő tanulókkal foglalkoznak, illetve amelyekben az átlagosnál nagyobb a pedagógiai munka fejlesztő hatása - olvasható a tájékoztatásban.

Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×