eur:
396.53
usd:
371.13
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Gépjármű a megáradt Rábában, jobbról a tűzoltók által kihúzott személyautó Győr belvárosának egyik parkolójában 2023. december 25-én. A tűzoltóknak a rendőrség kérésére négy autót kellett a víz alatt álló parkolóból kimenteni. A csapadék okozza a Dunán és mellékfolyóin az árhullámot, ezért a városban hajnaltól már elsőfok feletti vízállásokat észleltek a Rábán, itt további néhány centiméteres vízszintemelkedés valószínű, a tetőzés december 26-án a hajnali órákban várható.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Lassú apadás jön, de a szolgálatok még készenlétben

Lassan fellélegezhetnek a vízügyi szakemberek.

A Rábán továbbra is 24 órás a vízügyi figyelőszolgálat, kritikus helyzetű szakaszról viszont nem tud beszámolni Siklós Gabriella.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője azonban hozzátette, hogy a folyó képes hirtelen magas vízhozamra, de gyorsan is apad. Körmendnél pedig több napja harmadfokú a készültség, ami a gátakat extrém módon terheli, ezért ott éjjel-nappal figyelik az árvizes jelenségeket, a fakadó vizeket, buzgárokat, szivárgásokat.

A Rába ausztriai vízgyűjtő területén szombatról vasárnapra virradóra az előre jelzett 1-2 milliméter helyett, lokálisan 30-40 milliméter csapadék hullott le, a Pinka, a Strém, és a Lapincs mellékfolyó emiatt a vártnál sokkal nagyobb mennyiségű vizet hoztak - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a folyó vízgyűjtőgödörén, és a felső dunai területen a lokális, hatalmas mennyiségű, gyorsan lehulló csapadékok megszűnnek, és most már mindenütt szárazabbra fordul az idő.

A Dunán nem kell már árvíztől tartani, a fővárosban lassan csökken a vízszint, a felső szakaszokon, Szigetközben, Nagybacsnál pedig egy jóval ütemesebb apadás kezdődik. A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy a Murán és a Dráván még másodfokot megközelítő vízállásokra van szükség, így nagy a teher a szombathelyi és pécsi vízügyeseken, és Észak Magyarországon a Tarna, és Sajó is terhelést kapott.

"Nagyon érdekes, hogy a Miskolci Vízügyi Igazgatóság, a szombathelyinek a társvízügye, tehát nagyon sok miskolci kolléga ott védekezik Körmendnél, miközben nekik is akad dolguk a saját vízügyükön" - mondta Siklós Gabriella.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×