eur:
396.59
usd:
369.91
bux:
70300.29
2024. június 20. csütörtök Rafael
Fürdőzők a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én. Az országos tisztifőorvos harmadfokú hőségriadót rendelt el a kánikula miatt.
Nyitókép: MTI/Varga György

Sorra hullanak a vízimadarak a Balatonnál

Jelentősen visszaesett az utóbbi időben a hattyúk állománya a Balatonnál, a csökkenő tendencia ugyanakkor nem feltétlenül rossz hír.

Szinai Péter, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park zoológusa, a HelloVidéknek elmondta, hogy a tó vízszintjének mesterséges szabályozása komoly kihatással van a madárállomány alakulására is. A szakember szerint a part menti építkezések következtében megcsappanó nádasok száma komoly következményeket vonhat maga után, mely során jelentősen beszűkülhet az egyes madárfajok élettere.

Több százra tehető azoknak a madaraknak a száma, amelyek az elmúlt években láttak el a Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai. Pontos nyilvántartást vezetnek arról, hogy milyen fajokat, milyen módon láttak el, a befogott madarak többségét jellemzően a Sóstó Vad- és Madármentő Központhoz szállítják.

A szakember szerint a főbb veszélyforrások közül kimagaslik az áramütés, de ugyancsak komoly veszélyforrásnak számít a közúti közlekedés is, mivel még mindig rengeteg madarat gázolnak el a Balaton körüli útszakaszokon. Harmadik tényezőként kell megemlítenünk a horgászattal összefüggésbe hozható balesetek számát is: sok madár gabalyodik damilba, vagy éppen esik áldozatául a különböző horgoknak.

A hattyúk vannak leginkább veszélynek kitéve, mivel a különböző horgok benyelése nálunk fordul elő a leggyakrabban. Az egerészölyv, vörös vércse esetében inkább az áramütés az, ami tipikus veszélyforrásnak számít.

Sokszor maguk a horgászok jelentkeznek, hogy segítséget kérjenek a sérült madarak esetében.

A szakember azt tanácsolja, hogy amennyiben damilba tekeredett vagy horgot nyelt állattal találkozunk, azonnal értesítsük a nemzeti park munkatársait. Ha nem védett az állat, érdemes a helyi állatvédők segítségét kérni.

Az utóbbi években jelentősen megcsappant a hazai hattyúállomány. A szakember szerint nem tett jó a hazai állomány szempontjából, hogy nem igazán történt előrelépés a Balaton körüli nádasok állapotával kapcsolatban, így nem, hogy nőtt volna, hanem tovább csökkent az egyes madarak élettere is.

A Balaton vízszintjének mesterséges szabályozása sokszor hasonló képen hat ki a madárállományra is. Szinai Péter szerint az a legnagyobb baj, hogy nincs természetes vízmozgás a Balatonnál, pedig a nádasok csak akkor tudnának jól regenerálódni, ha lennének olykor alacsonyabb vízszintű időszakok is.

Címlapról ajánljuk
Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Kitoloncolás: Németország Üzbegisztán-terve beelőzheti a britek Ruanda-tervét

Üzbegisztánnal tárgyal Németország arról, hogy a bűncselekményt elkövető afgánokat az ázsiai országon keresztül toloncolhassák haza. Dánia és az Egyesült Királyság Ruandával, Olaszország pedig Albániával állapodott meg az illegális bevándorlók kitelepítéséről. A Migrációkutató Intézet kutatási vezetőjét, Sayfo Omart kérdeztük a megoldásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.20. csütörtök, 18:00
Demkó Attila
a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője
Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Új iparág megszületését lengette be Nagy Márton

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter fogadta a legnagyobb akkumulátoripari cégek közé tartozó SK ON Hungary és CATL Debrecen képviselőt. Az egyeztetések keretében Cho Daehee-vel, az SK ON Hungary ügyvezető igazgatójával és Jason Chen-nel, a CATL európai működésért felelős ügyvezető igazgatójával tárgyalt. A megbeszélés során a felek áttekintették az elektromos járműiparhoz kapcsolódó akkumulátoripar nemzetközi helyzetét, különös tekintettel annak európai helyzetére, továbbá az ágazat előtt álló kihívásokat és a zöld átállásban rejlő lehetőségeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×