eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Pixabay

Kiknek való a négy évszakos gumi? (x)

A mai modern négy évszakos abroncsok igenis képesek magas minőséget elérni, mégis még mindig sokan nem tartják őket elég jónak. Természetesen nem is valók mindenkinek. De kiknek éri meg ténylegesen ezt az abroncstípust választani?

Még mindig rengetegen vannak, akik a négy évszakos abroncsokat félmegoldásnak tartják. Ha mindenre is jó, akkor nem jó igazából semmire. Tény persze, hogy valóban egy kompromisszumos megoldásról van szó, és a téli-nyári gumik ötvözete az all season abroncs. Ennél fogva nem a szélsőséges időjárási viszonyok közé javasolják, és persze nem is érdemes minden autósnak ezeket az abroncsokat választani.

Ugyanakkor vannak olyan autótulajdonosok, akiknek igen is megéri a négy évszakos gumi. Lássuk, miért született meg ez az abroncstípus, és kiknek éri meg ezt választani.

Miért született meg a négy évszakos abroncs?

A négy évszakos gumik nem tekintenek vissza olyan régi múltra, mint a téli és a nyári abroncsok. Ugyanakkor mégis igény volt rájuk, ezért is alkották meg őket az abroncsgyártó cégek. Voltak ugyanis olyan autótulajdonosok, akik nem tudták a téli és a nyári szetteket teljes mértékben kihasználni. Mivel nagyon keveset használták az autójukat, a téli és a nyári gumik nem koptak el, profilmélység szempontjából bőven lehetett volna őket használni, viszont az abroncsok esetében is van egy ajánlott kor, ami után már nem biztonságos a használatuk.

Az abroncsgyártók felismerték, hogy szükség van egy olyan köztes megoldásra, amellyel télen és nyáron ugyanaz az abroncs használható, így aki csak keveset közlekedik az autójával, egyetlen szett megvásárlásával gazdaságosabban jön ki, és nem szükséges téli-nyári gumikat vennie, majd jó profilmélységgel kidobnia.

Milyen is a négy évszakos gumi?

A négy évszakos abroncs, ahogyan az már a bevezetőből is kiderült, a téli és a nyári gumik tulajdonságait egyesíti magába. A bordázottság és a sűrűbb lamellahálózat a téli gumikra emlékeztető tulajdonság, és a keverék is lágyabb, mint egy nyári gumi esetében. Ugyanakkor a nyári gumikra jellemző mintázat is megfigyelhető a négy évszakos abroncsokon, ennek köszönhetően télen és nyáron is egyaránt használható.

Amikor valóban jó döntés a négy évszakos gumi

A négy évszakos gumikat elsősorban azoknak szokták javasolni, akik viszonylag keveset használják az autójukat, mindössze heti pár alkalommal, és akkor is főleg városi forgalomban. Ez érthető is, hiszen pont ilyen vezetési stílus miatt hozták őket létre a gyártók. Aki a mindennapi használatra keres abroncsot, jobban jár a téli-nyári szettekkel, ha viszont valóban csak heti pár alkalommal gurul ki a kocsi a garázsból, akkor a négy évszakos abroncs tényleg nagyon jó lehetőség a spórolásra.

Amire érdemes figyelni a négy évszakos gumi esetén

Bár a négy évszakos abronccsal valóban lehet spórolni, azt is tudni kell, hogy bár a téli-nyári cserét megússzuk, az évi minimum egy abroncsellenőrzést és centríroztatást nem célszerű elhanyagolni. Emellett a szakemberek véleménye az, hogy négy évszakos gumit elsősorban prémium márkák kínálatából érdemes választani.

(x)

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×