eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Nyitókép: Facebook/Személyhajósok Szövetsége

A két súlyos dunai hajóbaleset áldozataira emlékeztek - képek

Koszorúzással emlékezett a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófája és a verőcei hajóbaleset áldozataira a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a fővárosban.

A két hajózási szervezet az előbbi tragédia helyszíne közelében, a Margit híd pesti hídfőjénél felállított emlékműnél tartott megemlékezést.

A 27 áldozatot követelő szerencsétlenség mellett az idén május 18-án éjjel bekövetkezett verőcei hajóbaleset hét áldozatáról is megemlékeztek - tartalmazza a két szervezet közös, az MTI-hez eljuttatott közleménye.

"A Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti tragédiája a magyar dunai hajózás történetének eddigi legsúlyosabb balesete. Bár a fél évtizeddel ezelőtt történtek és a mostani verőcei hajóbaleset nem összehasonlítható, arra azonban mindkét tragédia rávilágít, hogy a hivatásos hajósok mellett mindenkinek (...) szigorúan be kell tartania a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat" - idézték a közleményben Figler Zoltánt, a Személyhajósok Szövetségének főtitkárát.

Varga Zsolt, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára arról szólt, a döntéshozóknak kiemelt felelősségük van abban, hogy a személyhajózással kapcsolatban olyan szabályokat alkossanak, amelyek maximálisan szem előtt tartják az utasok biztonságát is.

A közlemény szerint Varga Zsolt ezzel arra utalt, hogy a két hajósszervezet szerint a Fővárosi Közgyűlés által legutóbb elfogadott, Duna-parti építési szabályzat kikötőbezárásokra vonatkozó passzusa komoly közlekedésbiztonsági veszélyeket rejt magában.

Budapest, 2024. május 29.
Koszorú és fehér rózsák a Dunán, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői tettek a vízre a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én.
MTI/Lakatos Péter
Koszorú és fehér rózsák a Dunán, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői tettek a vízre a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én. MTI/Lakatos Péter
Budapest, 2024. május 29.
Pál Adrián ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Almagro Carmen ezredes, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Prohászka Richárd alezredes, kapitányságvezető, Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Markó Attila dandártábornok, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Bánházi-Hanula Gabriella őrnagy, a BRFK Főkapitányi Titkársági Osztály vezetője és Káli Sándor alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője (b-j) koszorút helyez a vízre a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajójáról a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én.
MTI/Lakatos Péter
Pál Adrián ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Almagro Carmen ezredes, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Prohászka Richárd alezredes, kapitányságvezető, Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Markó Attila dandártábornok, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Bánházi-Hanula Gabriella őrnagy, a BRFK Főkapitányi Titkársági Osztály vezetője és Káli Sándor alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője (b-j) koszorút helyez a vízre a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajójáról a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én. MTI/Lakatos Péter

A BRFK szintén a Margit hídnál, a Dunán emlékezett az áldozatokra. Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és a BRFK vezetői idén is koszorú vízre bocsátásával rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt - írták a rendőrség honlapján.

Hozzátették, a megemlékezésnek szomorú aktualitást adott a 2024. május 18-án éjjel Verőcénél történt motorcsónak-baleset, amelyben heten vesztették életüket. Emlékükre egy-egy szál virágot engedtek a folyóba a budapesti rendőrök.

Felidézték azt is: 2019. május 29-én este a Dunán észak felé haladó Hableány turistahajót néhány másodperc alatt a víz alá nyomta a hátulról nekiütköző szállodahajó. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A folyóból mindössze hét embert sikerült élve kimenteni.

A rendőrség a Duna 215 kilométeres szakaszát 19 hajóval fésülte át az esetleges túlélők, később az elhunytak után kutatva. Huszonhét holttestet találtak meg, egy embert eltűntté nyilvánítottak.

A mentésben, a kutatásban, az elsüllyedt roncs kiemelésében és az ügy vizsgálatában is részt vett a BRFK több egysége - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×