eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Facebook/Személyhajósok Szövetsége

A két súlyos dunai hajóbaleset áldozataira emlékeztek - képek

Koszorúzással emlékezett a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófája és a verőcei hajóbaleset áldozataira a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége, valamint a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerdán a fővárosban.

A két hajózási szervezet az előbbi tragédia helyszíne közelében, a Margit híd pesti hídfőjénél felállított emlékműnél tartott megemlékezést.

A 27 áldozatot követelő szerencsétlenség mellett az idén május 18-án éjjel bekövetkezett verőcei hajóbaleset hét áldozatáról is megemlékeztek - tartalmazza a két szervezet közös, az MTI-hez eljuttatott közleménye.

"A Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti tragédiája a magyar dunai hajózás történetének eddigi legsúlyosabb balesete. Bár a fél évtizeddel ezelőtt történtek és a mostani verőcei hajóbaleset nem összehasonlítható, arra azonban mindkét tragédia rávilágít, hogy a hivatásos hajósok mellett mindenkinek (...) szigorúan be kell tartania a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat" - idézték a közleményben Figler Zoltánt, a Személyhajósok Szövetségének főtitkárát.

Varga Zsolt, a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára arról szólt, a döntéshozóknak kiemelt felelősségük van abban, hogy a személyhajózással kapcsolatban olyan szabályokat alkossanak, amelyek maximálisan szem előtt tartják az utasok biztonságát is.

A közlemény szerint Varga Zsolt ezzel arra utalt, hogy a két hajósszervezet szerint a Fővárosi Közgyűlés által legutóbb elfogadott, Duna-parti építési szabályzat kikötőbezárásokra vonatkozó passzusa komoly közlekedésbiztonsági veszélyeket rejt magában.

Budapest, 2024. május 29.
Koszorú és fehér rózsák a Dunán, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői tettek a vízre a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én.
MTI/Lakatos Péter
Koszorú és fehér rózsák a Dunán, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetői tettek a vízre a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én. MTI/Lakatos Péter
Budapest, 2024. május 29.
Pál Adrián ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Almagro Carmen ezredes, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Prohászka Richárd alezredes, kapitányságvezető, Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Markó Attila dandártábornok, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Bánházi-Hanula Gabriella őrnagy, a BRFK Főkapitányi Titkársági Osztály vezetője és Káli Sándor alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője (b-j) koszorút helyez a vízre a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajójáról a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én.
MTI/Lakatos Péter
Pál Adrián ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Almagro Carmen ezredes, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Prohászka Richárd alezredes, kapitányságvezető, Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Markó Attila dandártábornok, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Bánházi-Hanula Gabriella őrnagy, a BRFK Főkapitányi Titkársági Osztály vezetője és Káli Sándor alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője (b-j) koszorút helyez a vízre a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajójáról a Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti katasztrófájára és a verőcei hajóbaleset áldozataira emlékező koszorúzáson a Margit híd közelében 2024. május 29-én. MTI/Lakatos Péter

A BRFK szintén a Margit hídnál, a Dunán emlékezett az áldozatokra. Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és a BRFK vezetői idén is koszorú vízre bocsátásával rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt - írták a rendőrség honlapján.

Hozzátették, a megemlékezésnek szomorú aktualitást adott a 2024. május 18-án éjjel Verőcénél történt motorcsónak-baleset, amelyben heten vesztették életüket. Emlékükre egy-egy szál virágot engedtek a folyóba a budapesti rendőrök.

Felidézték azt is: 2019. május 29-én este a Dunán észak felé haladó Hableány turistahajót néhány másodperc alatt a víz alá nyomta a hátulról nekiütköző szállodahajó. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A folyóból mindössze hét embert sikerült élve kimenteni.

A rendőrség a Duna 215 kilométeres szakaszát 19 hajóval fésülte át az esetleges túlélők, később az elhunytak után kutatva. Huszonhét holttestet találtak meg, egy embert eltűntté nyilvánítottak.

A mentésben, a kutatásban, az elsüllyedt roncs kiemelésében és az ügy vizsgálatában is részt vett a BRFK több egysége - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×