eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
Nyitókép: Facebook/Orbán Viktor

Orbán Viktor: a háborúba lépés előkészítő kommunikációja zajlik Nyugaton

A miniszterelnök, Fidesz-elnök péntek reggel hosszabb interjút adott a Kossuth rádiónak. Szerinte épp a hadsereg hiánya vezet háborúhoz, az önvédelmi képesség felépítése szükséges. Részletesen elmagyarázta, szerinte miért nem menne tovább Ukrajnánál az orosz hadsereg. A megoldás már két éve a "két szláv nép konfliktusának izolációja" volna. A politikának egyetlen mentsvára van szerinte: a nép.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke péntek reggel terjedelmesebb interjút adott a Kossuth rádiónak. A TELJES INTERJÚT A HIRADO.HU OLDALÁN HALLGATHATJA MEG.

Ezért nem menne tovább Oroszország

Elsőként arra a riporteri felvetésre reagált, mely szerint NATO-tagállamok vezetői beszélnek már arról, hogy Ukrajnába katonai csapatokat kell küldeni.

"Több kérdés is összekeveredik ilyenkor. A hadseregek megléte szükséges, furcsa módon a hadseregek hiánya vezet a háborúhoz, ez ugyanis a gyengeség jele. Ilyenkor úrrá lehet más országokon, hogy megszerzi más ország területét, gazdasági erőforrásait. Ilyenkor viszont az is megtörténhet, hogy erősebb a vártnál a megtámadott ország" - fejtegette Orbán Viktor, aki szerint a hadsereg felépítése épp ezért szükséges.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy megáll-e Oroszország, ha legyőzi Ukrajnát.

"Nem tartom logikusnak azt a feltételezést, hogy az az Oroszország, amely nehezen képes legyűrni Ukrajnát, tovább támadna" - jelentette ki. Nem is tűrne NATO-tagállami vezetőként olyan támadást, amely a katonai szervezet tagállamát éri. A NATO ereje ráadásul Ukrajnáéhoz képest százszoros, ezerszeres megítélése szerint.

Az oroszveszélyre való hivatkozást tehát a háborúba való belépés "előkészítő manővereként" értelmezi.

Már két éve szeretne arra választ kapni, hogy miért nem izolálja a nyugat a konfliktust.

"Minden érv az ukránok mellett van, de azért ez mégiscsak két szláv nép háborúja" - fogalmazott.

A tárgyaló asztaloknál azt látja, nincs, aki megmondja azt sem,

mennyi fegyver és pénz kell ahhoz, hogy az ukránok az oroszokat ki tudják szorítani.

Orbán Viktor tisztázta, Ukrajna területének ötödét Oroszország "már elfoglalta".

Nem mellékesen - mint megjegyezte - Oroszország atomhatalom, ami egyes helyzetekben sötét feltételezésekre adhat okot.

Kimaradni

Hogy Magyarország hogyan tudna kimaradni egy esetleges háborúból, arra válaszul először felidézte, miért jött létre a NATO - védelmi szövetségként, nem katonai akciók indítására a NATO területén kívül, de ezt ma nem hallgatja meg senki, "Brüsszelben háborús tervezgetés zajlik", munkacsoportok dolgoznak azon, hogy meghatározzák, hogyan tudna a NATO részt venni a háborúban.

"Mi ezt nem helyeseljük, pénzügyi támogatásban sem szeretnék részt venni" - tette világossá.

A magyar pozícióra a NATO-ban már kitalálták a "nem résztvevő" fogalmat; azt kell szerinte megoldania a magyar politikának, hogy hogyan tud úgy NATO-tag maradni, hogy kimarad a háborúból.

Június 9.: háború vagy béke?

"Mi, magyarok" - mint mondta, a június 9-ei választás legfontosabb tétjeként épp a háborút látjuk.

Szerinte könnyen lehet, hogy az utókor azt fogja mondani, hogy ez volt az a választás, amely eldöntötte, hogy háború lesz-e vagy béke.

A legnehezebb kérdés Orbán Viktor véleménye szerint tehát az, hogy kinek az érdeke a háború.

"Van benne extra profit. Most is úgy áll a helyzet, hogy a fegyverkereskedők halálra keresik magukat. Akik bennfentes információkkal rendelkeznek a háborúról, a spekulánsok, ott vannak a háború pártja mögött. Mi hazánk fia, Soros György is kitünteti magát ott" - vélekedett, de szerinte a magyar baloldal is megvehető ebben a kérdésben, látszik is a "guruló dollárokon", hiába akarnak mást még a saját szavazóik is.

Szomorú összességében szerinte azt látni, hogy

egymást irtják fehér, keresztény emberek.

Egy végső mentsvára van ebben a helyzetben a politikának: a nép.

"Magasztos eszmék nem lehetnek fontosabbak, mint az emberek" - nyomatékosította Orbán Viktor, aki szerint ha van valódi kérdés, amit az emberek eldönthetnek, akkor a háború és a béke kérdése az.

Magyarország megbüntetése - "el kell zavarni"

Faktumnak tekinti, hogy a migrációs politika miatt napi 6 millió forintra bünteti az Európai Bíróság Magyarországot, de szerinte botrány, hogy más mondja meg a magyaroknak, hogy kit engedjen az ország területére. Ennél is abszurdabb eleme a dolognak, hogy miközben kerítéssel védi az ország Európát, kockázatot vállal az egyre erőszakosabb migránshullámmal szemben, "hátba lőnek bennünket", "nem adnak egy fillért sem".

"El kell zavarni azokat az európai vezetőket, akik ilyen döntéseket hoznak" - zárta gondolatait Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×