eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Facebook/SK on Hungary

Több mint ezer vendégmunkást küldtek el az iváncsai akkumulátorgyárból, de nem történt elbocsátás

Lefelezik az iváncsai akkumulátorgyár dolgozóinak létszámát, igaz, a dél-korai SK Innovation üzemében csak a kölcsönzött munkaerőtől válnak meg – mondta az InfoRádióban Székely Tamás, a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Fónagy János parlamenti államtitkár közölte: az elküldött dolgozók máshol kapnak munkát, a megélhetésük biztosított lesz.

Az iváncsai akkumulátorgyár dolgozói mellett a Magyar Vegyipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) is megerősítette, hogy múlt héten pénteken több száz munkavállalót bocsátottak el azonnali hatállyal az üzemből – tudta meg az RTL Híradó. A gyárban már működnek a gyártósorok, de még nem indult el a termelés, csak a tesztüzem zajlik.

A VDSZ elnöke a történtekkel kapcsolatban azt mondta az InfoRádióban, hogy másfél hete tárgyaltak a dél-koreai SK Innovation képviselőivel a bérekről, és a felek közötti megállapodás értelmében a cég saját dolgozót nem menthet fel a munkavégzés alól az iváncsai üzemben. Székely Tamást arról tájékoztatták, hogy a kölcsönzött munkaerőből nem tudnak annyi munkavállalót alkalmazni, mint amennyit korábban terveztek, ezért

az elbocsátások a vendégmunkásokat érintik.

Hozzátette: mindez azt jelenti, hogy az SK alkalmazottai megtarthatják állásukat, „a kölcsönzött munkavállalók esetében történt létszámigény-visszaadás, így elsősorban a kölcsönbe adó cégnél jelentkezhetnek problémák”.

A szakszervezet úgy értesült, hogy a kölcsönzött munkavállalók száma meghaladja az ezer főt az iváncsai akkumulátorgyárban, őket érinti a mostani, jelentős mértékű leépítés. Székely Tamás számításai szerint így több mint ezren válnak munkanélkülivé.

Az iváncsai üzemben jelenleg több mint kétezren dolgoznak, 500-800 munkavállalót alkalmaznak főállásban, őket a VDSZ elnökének elmondása szerint nem érinti az intézkedés. Mindezek alapján tehát megfeleződik az akkumulátorgyárban dolgozók száma.

Az iváncsai üzemben még csak a tesztüzem zajlik, ezért a magyar törvények alapján

az elküldött vendégmunkások nem jogosultak végkielégítésre.

Székely Tamás úgy véli, leginkább annak az eredménye a most kialakult helyzet, hogy a kölcsönzött munkavállalók többsége nem értette meg, mennyire fontos védőhálót jelent a szakszervezeti tagság.

„Ez a példa is azt mutatja, mennyire fontos már az első pillanattól kezdve, hogy az érintettek csatlakozzanak a VDSZ-hez. A szakszervezet segítséget tudott volna nyújtani nekik, amennyiben így járnak el. Ráadásul komoly probléma az is ebben a szituációban, hogy a most elbocsátott kölcsönzött munkavállalók származásukat tekintve harmadik országbeliek” – összegzett Székely Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×